2003. szeptember 29. 16:23

Felkészületlenek a magyar vállalatok a jövő év végén bevezetendő számviteli szabvány az IFRS szerinti jelentési kötelezettségük bevezetését illetően.

Azoknak a magyarországi vállalatoknak, amelyek az IFRS szerinti jelentési kötelezettségük van, és eddig csak a magyar számviteli szabályok (HAS) szerint jelentettek, mindössze 14 százalékuk kezdte meg a felkészülést az EU-ban 2005. január 1-től kötelező IFRS szerinti számvitelre való átállásra

Erről Barsi Éva beszélt, - aki a PriceWaterhouseCoopersnél partner - a könyvvizsgáló cég által készített felmérés bemutatásának apropóján. Mint a vezető hangsúlyozta a vállalatoknak az IFRS (International Financial Reporting Standard) szerint kell jelentenie 2005. január 1-jétől. A standard alá tartoznak Magyarországon a tőzsdén jegyzett cégeknek, valamint azokban a vállalatok, amelyeket külföldi tőzsdéken jegyzett anyacégük konszolidál.

Az IFRS lényegében azonos az eddig használt IAS számviteli rendszerrel, azonban annál szélesebb körű. A legfontosabb különbségek, amelyek a magyar számviteli rendszer, illetve az IFRS között fellelhetők a pénzügyi instrumentumok valós értékelését, a felvásárlások kezelését és könyvelését, a goodwill amortizációját, illetve a jövőbeli adókötelezettségek elhatárolását érintik.

Kapcsolódó anyag
IFRS szerinti beszámoló 2005-től Magyarországon is