2015. február 1. 17:52

A Svájci Nemzeti Bank nem hivatalosan 1,05-1,10 közötti frank/euró árfolyamot szeretne - írta a Schweiz am Sonntag című lap vasárnap a központi bankhoz közel álló, meg nem nevezett tájékoztatókat idézve. A bank szóvivője nem kommentálta az újság értesülését.

A Svájci Nemzeti Bank, a frank gazdaságra káros felértékelődését akadályozandó, 2011. szeptembertől ez év elejéig "mindenáron védendő" küszöböt tartott fenn a frank árfolyamára az euróval szemben. Ezt a korlátot január 15-én eltörölték, elemzők szerint azért, mert az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi enyhítésétől várható euróleértékelődés miatt a "minden ár" már túl nagynak ígérkezett a szükséges frankeladások milliárdjaiban mérve. Az EKB egy héttel később, január 22-én jelentette be, hogy márciusban havi 60 milliárd eurós mennyiségi enyhítést kezd.

A svájci jegybank január 15-én tovább csökkentette addig is negatív alapkamatát. Elemzők szerint még ez az árfolyamszint is túl erős, semhogy Svájc gazdasága elkerülhesse a recessziót idén.

Az árfolyamküszöb hivatalos megszüntetése után néhány nappal arra a kérdésre, hogy a bank később visszahozza-e árfolyam-politikáját valamilyen más formában, a Svájci Nemzeti Bank elnöke, Thomas Jordan azt felelte, hogy "az árfolyamokat egészében, összességükben figyeljük. Ha szükséges lesz, beavatkozunk a pénzpiacon."

Az euró-frank keresztárfolyam alakulása miatt a forint január 15-én történelmi mélypontra, 378,49 forintra zuhant a frankkal szemben a bankközi devizapiacon. Azóta a pénteki napközi csúcsa, 294,97 forint volt a legjobb, de ez is rosszabb, mint január 15. előtt bármikor.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.