2015. február 1. 17:52

A Svájci Nemzeti Bank nem hivatalosan 1,05-1,10 közötti frank/euró árfolyamot szeretne - írta a Schweiz am Sonntag című lap vasárnap a központi bankhoz közel álló, meg nem nevezett tájékoztatókat idézve. A bank szóvivője nem kommentálta az újság értesülését.

A Svájci Nemzeti Bank, a frank gazdaságra káros felértékelődését akadályozandó, 2011. szeptembertől ez év elejéig "mindenáron védendő" küszöböt tartott fenn a frank árfolyamára az euróval szemben. Ezt a korlátot január 15-én eltörölték, elemzők szerint azért, mert az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi enyhítésétől várható euróleértékelődés miatt a "minden ár" már túl nagynak ígérkezett a szükséges frankeladások milliárdjaiban mérve. Az EKB egy héttel később, január 22-én jelentette be, hogy márciusban havi 60 milliárd eurós mennyiségi enyhítést kezd.

A svájci jegybank január 15-én tovább csökkentette addig is negatív alapkamatát. Elemzők szerint még ez az árfolyamszint is túl erős, semhogy Svájc gazdasága elkerülhesse a recessziót idén.

Az árfolyamküszöb hivatalos megszüntetése után néhány nappal arra a kérdésre, hogy a bank később visszahozza-e árfolyam-politikáját valamilyen más formában, a Svájci Nemzeti Bank elnöke, Thomas Jordan azt felelte, hogy "az árfolyamokat egészében, összességükben figyeljük. Ha szükséges lesz, beavatkozunk a pénzpiacon."

Az euró-frank keresztárfolyam alakulása miatt a forint január 15-én történelmi mélypontra, 378,49 forintra zuhant a frankkal szemben a bankközi devizapiacon. Azóta a pénteki napközi csúcsa, 294,97 forint volt a legjobb, de ez is rosszabb, mint január 15. előtt bármikor.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.