<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Svájci Nemzeti Bank nem hivatalosan 1,05-1,10 közötti frank/euró árfolyamot szeretne - írta a Schweiz am Sonntag című lap vasárnap a központi bankhoz közel álló, meg nem nevezett tájékoztatókat idézve. A bank szóvivője nem kommentálta az újság értesülését.

A Svájci Nemzeti Bank, a frank gazdaságra káros felértékelődését akadályozandó, 2011. szeptembertől ez év elejéig "mindenáron védendő" küszöböt tartott fenn a frank árfolyamára az euróval szemben. Ezt a korlátot január 15-én eltörölték, elemzők szerint azért, mert az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi enyhítésétől várható euróleértékelődés miatt a "minden ár" már túl nagynak ígérkezett a szükséges frankeladások milliárdjaiban mérve. Az EKB egy héttel később, január 22-én jelentette be, hogy márciusban havi 60 milliárd eurós mennyiségi enyhítést kezd.

A svájci jegybank január 15-én tovább csökkentette addig is negatív alapkamatát. Elemzők szerint még ez az árfolyamszint is túl erős, semhogy Svájc gazdasága elkerülhesse a recessziót idén.

Az árfolyamküszöb hivatalos megszüntetése után néhány nappal arra a kérdésre, hogy a bank később visszahozza-e árfolyam-politikáját valamilyen más formában, a Svájci Nemzeti Bank elnöke, Thomas Jordan azt felelte, hogy "az árfolyamokat egészében, összességükben figyeljük. Ha szükséges lesz, beavatkozunk a pénzpiacon."

Az euró-frank keresztárfolyam alakulása miatt a forint január 15-én történelmi mélypontra, 378,49 forintra zuhant a frankkal szemben a bankközi devizapiacon. Azóta a pénteki napközi csúcsa, 294,97 forint volt a legjobb, de ez is rosszabb, mint január 15. előtt bármikor.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.