3p

Az adórendszer érdemi és jelentős egyszerűsítésével valamennyi adótanácsadó illetve adószakértő egyetért, akiknek többsége a négy százalékos különadó megszüntetését és a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási járulékok csökkentését javasolja - összegezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csütörtöki, a Parlamentben tartott megbeszélés legfontosabb megállapításait.

Az adózók hatvan százaléka havi 150 ezer forintnál kevesebb, harminc százaléka 150-300 ezer forint között, tíz százaléka 300 ezer forint feletti jövedelmet vall be - ismertette a 2007. évi adatokat Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő kijelentette, hogy Magyarország versenyképességét korlátozza a munkát terhelő adók és járulékok nagysága és szerkezete, majd a statisztikai adatokra visszautalva megjegyezte: "Magyarországon kevesen fizetnek viszonylag sok adót".

Az átlagos adóterhelés, az adóék csökkentése és az adózók számának bővítése elemi feladat - jelezte a miniszterelnök. (Az adóék a bérköltség százalékában fejezi ki az összes rárakódó terhet, beleértve az szja-t is, a magyar adóék 54 százalék, a régió többi országában ennél 10-15 százalékponttal alacsonyabb.)

Ugyanakkor az is látszik - a mostani népszavazás is ezt mutatta -, hogy az ország jelentős része nem kíván többletterhet vállalni, noha a szakmai többségi vélemény ennek szükségességét nem vitatja - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Ezért van szorítóban az adórendszer, hiszen annak struktúráját csak úgy lehet átalakítani, hogy akik eddig nem fizettek adót, vagy keveset fizettek, ők fizessenek többet annak érdekében, hogy egyes adónemeket illetve járulékokat csökkenteni lehessen, ami végső soron javítja a versenyképességet, több beruházást és munkahelyet eredményez - vezette le a folyamatot a miniszterelnök.

Az adóteher csökkentése és az adózók körének szélesítése hozhat eredményt, vagyis többletbevételt - jelezte Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója. Szerinte a lakosság azon része, amelyik minimálbér vagy a minimálbér duplája után fizet adót és feltehetően jelentős adózatlan jövedelmet kap zsebbe, jelentős kockázatot vállal. Így elképzelhető, hogy alacsonyabb adókulcsok esetén esetleg kevesebb kockázatot vállalnának és több adót fizetnének - tette hozzá.

A versenyképesség drasztikus javítását, a vállalati különadó eltörlését és a munkáltatókat terhelő járulékok csökkentését szorgalmazta László Csaba, a KPMG adópartnere. Elmondása szerint az adócsökkentéshez szükséges forrásokat egyrészt az áfa 2-3 százalékpontos megemelésével, és értékalapú ingatlanadó illetve zöldadó bevezetésével lehet teremteni. Az adórendszer egyszerűsítését szolgálná az egykulcsos adó bevezetése, amelyet az alacsony jövedelműek kompenzálása mellett lehetne bevezetni - javasolta a volt pénzügyminiszter, aki szerint a 35 százalékos osztalékadó kulcsát is csökkenteni kell, mivel ez az adókulcs nem segíti a jövedelmek kifehérítését.

A nagyvállalatok számára az adórendszer kiszámíthatósága a legfontosabb - hangsúlyozza Erdős Gabriella, a PriceWaterhouseCoopers adópartnere. Az adóhatóság átvehetné a holland szervezet gyakorlatát, ahol az adókivetést statisztikai adatokkal támasztják alá, azaz ha egy ágazatban átlagosan x forint társasági adót és járulékot fizetnek, akkor ennél kevesebb befizetése esetén a bizonyítás az ügyfelet terheli - tette hozzá.

A miniszterelnök, meghallgatva a megbeszélésén jelenlévő adótanácsadók és adószakértőket, összefoglalta a véleményeket: az adónemek csökkentése és az egykulcsos adó bevezetése vitatott kérdés, sok szakértő javasolja a helyi iparűzési adó fokozatos kivezetését a rendszerből.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!