TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Jövő éve elejétől kötelezőek lesznek azok a nemzetközi számviteli standardok (IFRS) terén érvényesülő új irányelvek, amelyeket tegnap tett közé az IFRS-t megalkotó International Accounting Standards Board (IASB), írja a Világgazdaság.

Jövő éve elejétől kötelezőek lesznek azok a nemzetközi számviteli standardok (IFRS) terén érvényesülő új irányelvek, amelyeket tegnap tett közé az IFRS-t alkotó International Accounting Standards Board (IASB), írja a Világgazdaság.

A változtatás célja az Európában (IFRS) és az USA-ban elterjedt (GAAP) számviteli rendszerek harmonizációja. Az új szabályozások az IFRS-3, IFRS-4 és IFRS-5 nevet viselik.

Az IFRS-3 irányelv szerint az egyesüléseket többé nem lehet "érdekek egyesítése" elven könyvelni. Ezeknél az új közös mérlegben az átvett eszközök továbbra is a korábbi könyv szerinti értékükön szerepeltek. Ehelyett kizárólag a "vásárlási" eljárás használható, amelynél az újonnan mérlegbe állított eszközöket külön értékelni kell.

Így csökkenhet az átvett eszközök könyv szerinti értéke és a cégért fizetett összeg különbségéből eredő "goodwill" is. A másik jelentős módosulás, hogy az összegből ezután le kell választani az önállóan eszköznek minősíthető tételeket. Növelheti viszont a tételt, hogy a fúzióhoz kapcsolódó várható átalakítási költségeket nem szabad többé belőle levonni.

Az IFRS-4 a biztosítások könyvelését szabályozza. A rendszer azonban most csak azokat az elszámolási módokat rögzíti, amelyet a testület preferál, ám a korábbi eljárások változatlanul használhatók.

Az IFRS-5 irányelv szerint az értékesítésre váró befektetett eszközöket, illetve a felszámolt tevékenységhez kapcsolódó javakat a könyv szerinti érték, illetve a várható értékesítési költségekkel csökkentett fair érték közül az alacsonyabbikon kell nyilvántartani, számol be a Világgazdaság.

Kapcsolódó anyagok
Nem ismerik a hazai vállalatok a számviteli törvény módosításait
Egységes lehet az uniós könyvvizsgálat
Az IFRS bevezetésének hatása a controllingra

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.