TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pénzügyminiszternek, a gazdasági miniszternek és a szociális miniszternek adta a legtöbb feladatot a gazdasági világválság kapcsán, de erről konkrétumokat nem közölt.

A kormányfő a vasárnap este tartott kibővített kormánykonzultáció után - amelyen a kabinet tagjai, államtitkárok, a szocialista választmány, a frakció vezetése, valamint a megyei elnökök vettek részt - újságíróknak azt mondta, Szűcs Erikával, Veres Jánossal és Bajnai Gordonnal hétfőn külön is egyeztet, a javaslatokat pedig a jövő hét végére várja tőlük.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint a feladatok közé tartozik, hogyan lehet serkenteni a munkavégzést, a beruházást, és hogyan lehet óvni a munkahelyeket. Valamint újra át kell tekinteni az igazgatás és a politika területén, hogy miben van esély előrelépni a kisebb parlamenttől a kevesebb bürokráciával dolgozó önkormányzatokig. Hangsúlyozta: sem kapkodni, sem időt húzni nem lehet. Átfogóan kell gondolkodni, csipegetni nem lehet, mert amivel szemben állunk, olyat még a szüleink sem láttak.

A költségvetési hiány rendezését firtató kérdésre ismét úgy reagált: teljes félreértés azt gondolni, hogy a nemzetközi recesszió kezelése költségvetési probléma. Mint mondta, itt a kérdés az, Magyarország hogyan tudja a gazdasági világválság átrendeződő folyamatait felhasználni a maga érdekében. "Hogy amikor elvonulnak a válság viharfelhői, Magyarország azok között legyen, akikről azt mondják, a hétszázát, ezek a viharban jól kormányoztak" - tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az első állam az uniós országok közül, amely szembenéz ezzel a helyzettel, pedig az Európai Unió hétfőn nyilvánosságra hozandó előrejelzése szerint szinte mindegyiknek alacsonyabb lesz a gazdasági növekedése, mint amit a nemzeti költségvetésekben beterveztek. Hozzáfűzte, a kormány nemcsak szembenéz a helyzettel, hanem ezt úgy teszi, hogy közben nem engedi el a hiányt és új növekedési ösztönzőket indít el.

Arra a kérdésre, hogy mi várható a január 29-ei rendkívüli parlamenti ülésen, úgy válaszolt: nem fog százalékos változásokat mondani, mert ennél érdemibb átalakítás kell, de beszél majd arról, mi az átalakulás alapvető struktúrája, belső viszonyai, és az erről szóló a részletes javaslatot hány héten belül terjesztik elő. Gyurcsány Ferenc szerint erről az ország nyilvánossága előtt kell beszélni, mert fontos, hogy az emberek is értsék a változásokat.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a megyei elnökök részéről az alapirányt nem érte kifogás vagy vád, de az teljesen természetes, hogy tisztázó, pontosító kérdések ilyenkor felmerülnek.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.