<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A befolyó uniós pénzeknek köszönhetően rég nem látott mértékű többlettel zárta októbert a költségvetés.

138,4 milliárd forintos többlettel zárt októberben az államháztartás központi alrendszere - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ennél  jobb októberi zárásra csak egyszer, 2011-ben volt példa, akkor 242 milliárdos volt a plusz.

Ezzel az éves kumulált hiány 816,2 milliárd forintra mérséklődött, ami szinte teljesen megegyezik az egy évvel korábbi állapottal. 

A meglepően jó október egyenleg egyfelől a korábban felfüggesztett több százmilliárdos uniós transzfer részbeni megérkezésének, másfelől pedig a megnövekedett adóbevételeknek köszönhető. Októberben ugyanis közel 233 milliárd forintnyi – többségében korábban elmaradt – uniós forrás érkezett meg bevételként a központi költségvetésbe. Az Európai Bizottság öt hónapos vita lezárását követően még szeptemberben oldotta fel az egyes operatív programok kifizetések felfüggesztését, így a hazánkat jogosan megillető összegek már a büdzsében is megjelenhettek.

Az idei év októberéig bezárólag

  • a központi költségvetés 893,5 milliárd forintos deficittel,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,9 milliárd forintos,
  • az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,4 milliárd forintos szufficittel zártak.

A tavalyi évhez képest mintegy 570 milliárd forinttal magasabban alakultak az adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek). Ez a hazai gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehérítése érdekében meghozott kormányzati intézkedéseknek (on-line pénztárgépek, EKAER-rendszer) köszönhető a tárca tájékoztatása szerint.

Az NGM a közleményében hangsúlyoztta: az uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re változatlanul a GDP 2,4 százaléka, amely – figyelembe véve a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását és az október végi tényadatokat – reálisan tartható.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.