<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy egészen újfajta statisztikának köszönhetően átláthatóbbá válnak a munkaerőpiaci folyamatok. Ennek révén az is kiderült, hogy a második negyedévben 34 ezer ember vonult ki a magyar munkaerőpiacról. Bár ez első ránézésre soknak tűnik, valójában egész jól állunk ezen a téren.

Az Eurostat hétfőn publikálta először a munkaerőpiaci folyamatok alakulását ismertető statisztikáját a 15-74 éves korosztályban, mely arra igyekszik rávilágítani, hogy az egyes tagállamokban a munkanélküliek közül arányaiban hányan "vándoroltak" a foglalkoztatottak, hányan az inaktívak közé és hogy mennyien voltak azok, akik továbbra is munkanélküliek.

Magyarország esetében az arányszámok a következőképpen alakultak a második negyedévben az Eurostat számai alapján. Az első negyedévhez képest a munkanélküliek 23,1 százaléka lett foglalkoztatott (azt nem lehet tudni, hogy ez a versenyszférában történő elhelyezkedésnek köszönhető-e, vagy a közfoglalkoztatásnak). Tekintve, hogy az első negyedévben 340 ezer volt a munkanélküliek száma, ez azt jelenti, hogy kicsit több mint 78 ezren találtak munkát magunknak. A munkanélküliek 10,2 százaléka vagyis több mint 34 ezer ember felhagyott a munkakereséssel és hosszabb vagy rövidebb időre, de kivonult a munkaerőpiacról, vagyis statisztikailag az inaktívak közé sorolandó.

Első ránézésre ez talán meglehetősen soknak tűnhet, viszont ha összehasonlítjuk a magyar adatot a többi uniós tagállaméval, akkor rögtön másként fest a helyzet. Ez ugyanis a 6. legalacsonyabb érték az adatokkal rendelkező tagállamok körében.

A visegrádi országok közül egyedül Szlovákia büszkélkedhet a miénknél alacsonyabb rátával, itt a munkanélküliek 2,5 százaléka döntött a piacról történő kivonulás mellett. Az élen egyébként Görögország áll 0,6 százalékkal, a dobogó harmadik fokára pedig Horvátország került 2,7 százalékkal.

A visegrádi országokra visszatérve a cseheknél 14,6, a lengyeleknél pedig 19,2 százalékos volt a "kivonulási arány" a második negyedévben az első negyedévi állapothoz képest. A munkanélküliek közül a legtöbbek Olaszországban váltak inaktívvá 3 hónap leforgása alatt, 35,7 százalékuk, előttük a norvégok és a luxemburgiak állnak, itt egyaránt a munkanélküliek 32,6 százaléka döntött úgy, hogy kivonul a munkaerőpiacról. Igaz, esetükben elképzelhető, hogy a piacon elszenvedett csalódások motiváltak egyes személyeket arra, hogy felhagyjanak az álláskereséssel.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.