TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Egységesen 18 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését fontolgatja a román kormány, hogy ezzel egyre több jövedelmet tereljen át a fehérgazdaságba. A szlovák kormány a múlt héten tett közzé hasonló tervet, Csehországban pedig az ellenzék szorgalmaz 15 százalékos lineáris kulcsot – írja a Világgazdaság.

Egységesen 18 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését fontolgatja a román kormány, hogy ezzel egyre több jövedelmet tereljen át a fehérgazdaságba. A szlovák kormány a múlt héten tett közzé hasonló tervet, Csehországban pedig az ellenzék szorgalmaz 15 százalékos lineáris kulcsot - írja a Világgazdaság.

A jelenleg ötkulcsú, 18-40 százalék között mozgó adó helyett jövőre egységesen 18 százalék terhelné a romániai magánszemélyek jövedelmét. A bukaresti kormány szerint ezáltal több adó és járulék folyna be a kincstárba. Az adócsökkentés ráadásul javítaná a kormány népszerűségét, ami nem utolsó szempont a jövőre esedékes választások előtt –idézi a Rompres hírügynökség beszámolóját a Világgazdaság.

Románia korántsem az első térségbeli ország, ahol komolyan napirendre került az egységes jövedelemadó-kulcs bevezetése. A szlovák kormány a múlt héten lineáris, 19 százalékos kulcsra tett javaslatot nem csupán az szja, hanem a társasági adó esetében is. A terv a romániaihoz hasonló logikán, tehát az adóeltitkolás vonzerejének csökkentésén alapul.

Oroszországban, Ukrajnában és a három balti országban már döntés született a "flat tax" bevezetéséről - emlékeztet a Reuters. A térségben hovatovább már csak hazánkban és Lengyelországban nem téma az egységes jövedelemadó-kulcs, hiszen a közelmúltban Csehországban is felvetettek egy ilyen tartalmú javaslatot. Eszerint a szlovákiai terveknél is alacsonyabb, 15 százalékos kulcsot javasolnak mind a magán-, mind a vállalati jövedelmekre, sőt az áfára is - számolt be a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.