2003. augusztus 26. 20:37

Egységesen 18 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését fontolgatja a román kormány, hogy ezzel egyre több jövedelmet tereljen át a fehérgazdaságba. A szlovák kormány a múlt héten tett közzé hasonló tervet, Csehországban pedig az ellenzék szorgalmaz 15 százalékos lineáris kulcsot – írja a Világgazdaság.

Egységesen 18 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését fontolgatja a román kormány, hogy ezzel egyre több jövedelmet tereljen át a fehérgazdaságba. A szlovák kormány a múlt héten tett közzé hasonló tervet, Csehországban pedig az ellenzék szorgalmaz 15 százalékos lineáris kulcsot - írja a Világgazdaság.

A jelenleg ötkulcsú, 18-40 százalék között mozgó adó helyett jövőre egységesen 18 százalék terhelné a romániai magánszemélyek jövedelmét. A bukaresti kormány szerint ezáltal több adó és járulék folyna be a kincstárba. Az adócsökkentés ráadásul javítaná a kormány népszerűségét, ami nem utolsó szempont a jövőre esedékes választások előtt –idézi a Rompres hírügynökség beszámolóját a Világgazdaság.

Románia korántsem az első térségbeli ország, ahol komolyan napirendre került az egységes jövedelemadó-kulcs bevezetése. A szlovák kormány a múlt héten lineáris, 19 százalékos kulcsra tett javaslatot nem csupán az szja, hanem a társasági adó esetében is. A terv a romániaihoz hasonló logikán, tehát az adóeltitkolás vonzerejének csökkentésén alapul.

Oroszországban, Ukrajnában és a három balti országban már döntés született a "flat tax" bevezetéséről - emlékeztet a Reuters. A térségben hovatovább már csak hazánkban és Lengyelországban nem téma az egységes jövedelemadó-kulcs, hiszen a közelmúltban Csehországban is felvetettek egy ilyen tartalmú javaslatot. Eszerint a szlovákiai terveknél is alacsonyabb, 15 százalékos kulcsot javasolnak mind a magán-, mind a vállalati jövedelmekre, sőt az áfára is - számolt be a Világgazdaság.