3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A HR kontrolling tevékenység a munkaerő-gazdálkodás folyamatos tervezését, nyomon követését és ellenőrzését jelenti. De vajon ennek az eredményessége mérhető? A HR Forrás Klub első közös felmérésében 16 nagyvállalat vett részt, és arra a megállapításra jutottak, hogy igen, sőt éppen a mérés a HR kontrolling lényege.

A HR osztállyal, mint szervezeti egységgel szemben egyre hangsúlyosabban fogalmazódik meg az elvárás, hogy a HR területei, folyamatai mérhetőek, számokban kifejezhetőek, pontosabban tervezhetőek legyenek. Ennek keretében elkészült Magyarországon az első olyan felmérés, amely vezető cégek HR részlegének működését igyekszik mérni, számszerűsíteni.

A mérhetőség igényét egyébként a felmérés eredménye egyértelműen alátámasztotta, hiszen a résztvevők 67%-a a HR kontrolling fogalmát a professzionális mérőrendszerek megteremtésével (Balance Scorecard)tartották szinonimnak.

A HR kontrolling fogalma hazánkban az utóbbi 2-3 évben kezdett elterjedni, így a felmérés alapvető célja a cégek HR kontrolling szokásainak feltérképezésére, megismerésére irányult. A felmérés eredményéből világosan kitűnik, hogy a felmérésben résztvevő vállalatok 38%-nál létezik a HR kontrolling munkakör, de már a többségnél is folytatnak ilyen jellegű tevékenységet, ha nem is hoztak létre külön munkakört erre. A vállalatok 87%-nál a HR kontrolling munkatárs feladata a munkaerőköltség és személyügyi kiadások elemzése, míg a résztvevő cégek 60%-nál a HR kontrolling munkakörbe a bérgazdálkodás elemzése illetve a HR hatékonyság mérése tartozik.

Azoknál a vállalatoknál, ahol már létezik a HR kontrolling munkakör, sokkal elfogadottabb lett a HR osztály munkája, hiszen az adatok birtokában tudnak tervezni, nyomon követni a tervek alakulását, szükség esetén pedig célirányosan módosítani a terveken. Több cég HR osztálya a megnövekedett riportolási, jelentési kötelezettségének való jobb megfelelés céljából hozott létre HR kontrolling munkakört, hisz általában egy vállalatnál, egy évben körülbelül 30-40 jelentést, kimutatást kell készíteni HR kontrollinggal kapcsolatban. Ezek a tények, lehetőségek a HR osztály vállalatokon belüli megbecsülését is elősegítették.

A vizsgálat neves magyarországi nagyvállalatok részvételével, tavaly novemberben alakult HR Forrás Klub tagjainak körében készült. A klub célja, hogy átfogó képet adjon a hazai nagyvállalati HR-ről, ennek keretében első lépésként a HR kontrolling szokásait, gyakorlatait, a HR kontrollinggal foglalkozó munkatárs feladatait vizsgálták meg vállalataikon belül.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.