TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Közép-Kelet-Európa feltörekvő gazdaságaiban a lassulás mély lesz, de a régió jobban és gyorsabban magára fog találni, mint Nyugat-Európa sok fejlettebb gazdasága - nyilatkozott Marek Belka, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai osztályának új vezetője.

A globális pénzügyi válság felhívó jel Európa számára a pénzügyi együttműködés erősítésére - mondta Belka, aki 2004 és 2005 között lengyel miniszterelnök volt, november 1-je óta irányítja az IMF európai ügyeit.

A közép-kelet-európai országok sikeres gazdasági reformokat hajtottak végre és legtöbbjük sokoldalú, rugalmas gazdaságot hozott létre - fogalmazott Belka az IMF által helyi idő szerint szerdán közzétett nyilatkozatban.

A szakember reményét fejezte ki, hogy a válság nyomán nemcsak a pénzügyi együttműködés fog erősödni Európában, hanem olyan hosszú távú gondok kezelése is előtérbe kerül, mint az öregedő népesség jelentette pénzügyi teher, valamint a termelékenység javítása. Nem tartja kizártnak, hogy a jelenlegi krízis nyomán olyan politikai lendület keletkezik, amely a normális időkben lehetetlennek tűnő mélyebb reformok előtt nyitja meg az utat.

Az osztályvezető értékelése szerint az IMF és több más globális pénzügyi intézmény nem tudott megfelelő figyelmeztetést adni a nemzetközi pénzügyi leépülésről. Mint mondta, annak ellenére, hogy a Valutaalap kiadott figyelmeztetéseket a globális gazdasági helyzetre és külön az egyes országokra vonatkozólag is, ezeket vagy nem vették komolyan, vagy nem voltak elég hangosak.

James Morsink, az IMF magyar missziójának vezetője a pénzintézet honlapján közzétett interjúban úgy értékelte, hogy Magyarországon a pénzügyi piacok stabilizálódtak múlt november óta, amikor a Valutaalap jóváhagyta a 15,7 milliárd dolláros hitelkeretet. Azonban még hosszú út előtt áll az ország - mondta.

Értékelése szerint a pénzügyi piacok stabilizálódása azt jelzi, hogy az IMF-hitelprogram működik. Becslése szerint a Valutaalap által támogatott program további végrehajtásával, és a globális gazdaság helyzetének fordulatával Magyarország 2010-ben tartós növekedési pályára állhat - mondta.

Morsink kitért arra, hogy nincsen semmilyen titkos, publikálatlan egyezmény Magyarország és az IMF között, és az a híresztelés sem igaz, hogy az ország a szokásosnál nagyobb kamatot fizet a hitelért, az IMF minden hitelfelvevő országnak azonos nagyságú kamatot számol fel.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.