TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az angolban "független információs szakembernek" (independent information professional) aposztrofálják őket, ám nálunk német hatásra az információbróker terjedt el. Döntéselőkésztést támogató, testreszabott információt kínáló szakember, aki képes az információt felderíteni, megszerezni, és azt tudássá alakítani - mondhatjuk egyszerűen az információbrókerről. Magyarországon sokan vannak, akik nem tartják magukat információbrókernek, de nagyon hasonló munkát végeznek; legyenek például üzleti hírszerzők, marketing-tanácsadók avagy könyvtárosok. Mikulás Gáborral, a Magyar Információbrókerek Egyesülete (MIBE) elnökével Nuridsány Judit beszélget.

Május elsejétől teljes jogú tagjai leszünk az Európai Uniónak. Milyen tapasztalatokkal rendelkezik az EU-s információkkal kapcsolatban, milyen témakörökben keresték meg, ill. van-e speciális kérdéskör amivel rendszeresen foglalkoznak?

A hazai illetve regionális nagyvállalatokat olyan lobbizási információszolgáltatás is érdekli, mely a magyar és az EU-s még elõkészítési szakaszban lévő joganyagról kínál témafigyelést -- mint folyamatos szolgáltatás. Emellett a megrendelők visszamenőlegesen is igyekeznek tájékozódni: a korábbi törvényhozási folyamatban a különféle érdekcsoportok jellemzően hogyan viselkedtek. Ebből várható döntéseket tudnak előre jelezni, továbbá fontos lobbizási irányokat, módszereket tudnak maguk számára megtervezni.

Eddigi válaszaiból is kitűnik, hogy folyamatosan új kihívásokat keres. Mi foglalkoztatja mostanában?

Újabban egy megrendelőmmel közösen szövegbányászati projekten dolgozunk. A cég – TEXTlab – olyan keresőprofilokat állít be, amelyek képesek sok ezer cikket "átolvasni", és automatikusan kiszedni belőlük a megrendelő számára fontos adatelemeket, majd a kívánt formátumba, például táblázatba helyezni az adatokat eredetileg szövegesen tartalmazó szöveget. E megoldás segít a rendszeres sajtófigyelésben, ám az egyedi kérdések megválaszolása feltehetően továbbra is kézi munka lesz.

A szövegbányászat – ha tetszik – összetettebb az adatbányászatnál, egyben közelebb is van a rejtett közlések felderítésében. Most végzett PhD-m keretében egy lépcsővel tovább lépve arra igyekszem választ találni, hogy a szövegeket közlő személy szervezeti--kulturális attitűdjeit hogyan lehet tetten érni.

Kapcsolódó anyagok
Az információ- és tudáspiac új szereplője: az információbróker
A rendezett adatsor a valódi érték
Az információ brókerei

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.