Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Irán elleni embargó részleges feloldása miatt hamarosan hatalmas mennyiségű műanyag-alapanyag érkezhet Európába, Iránban ugyanis alacsony adók terhelik a műanyagipari nyersanyagokat és a gyártókapacitások is gyorsan bővülnek - közölte a műanyagipari és acélipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr.

A közlemény szerint Iránban a 2010-es évi 800 ezer tonna polimer műanyagalapanyag-gyártó kapacitás a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően idén elérheti a 11 millió tonnát.

Ez a bővülés már érzékenyen érintheti az éves szinten mintegy 325 milliárd eurós forgalmat bonyolító, 58 millió tonna kibocsátású, körülbelül 60 ezer céget és 1,5 millió embert foglalkoztató európai műanyagipart - tették hozzá.

Fazekas Roland, a Carboferr Zrt. ügyvezető igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: az iráni cégek az alacsonyabb adók miatt az európai termelőknél olcsóbban, nagy tömegben, viszonylag fejlett technológiával készítik a műanyag alapanyagokat.

Kiemelték: a közel-keleti régió fejlődését jól reprezentálja, hogy a legnagyobb gyártókapacitással rendelkező Szaúd-Arábiában a polimer műanyagalapanyag-gyártás volumene 2007-2012 között 8,8 millió tonnáról több mint a duplájára, 19,9 millió tonnára növekedett.

A közel-keleti, köztük az iráni gyártók földrajzi elhelyezkedésük révén helyzeti előnyben vannak a távol-keleti gyártókkal szemben is, míg Iránból körülbelül 10 napot vesz igénybe a szállítás, thaiföldi vagy dél koreai gyártás esetén minimum 6 hetes szállítással kell számolni - olvasható a közleményben.

Kifejtették: ha az Európai Unióban maradnak az alapanyagokat és a munkabéreket terhelő jelenlegi magas adók és járulékok, akkor közép és hosszú távon akár meg is szűnhet a granulátumgyártás.    

A műanyag granulátum népszerű alapanyag (az európai újrahasznosítási mennyiség eléri a 6,6 millió tonnát), Magyarországon is legalább 400-500 cég vásárolja - írták.

Fazekas Roland ugyanakkor arról is beszámolt a közleményben, hogy számos iráni terméknek még nincs meg az uniós tanúsítványa, így azok nem szállíthatóak az uniós piacra, az európai gyártóknak így maradt még idejük a felkészülésre. Ráadásul az embargó részleges feloldása miatt a pénzügyi tranzakciók nem kivitelezhetőek olyan könnyedén, mint más országok között - tették hozzá.

A Carboferr Zrt. egy 2011-ben alapított magyarországi tulajdonú, több mint 150 kereskedelmi és gyártó partnerrel rendelkező vállalat, amely 2014-ben az acél- és műanyagipari termékek forgalmazásával 7,5 milliárd forintos nettó árbevételt ért el.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.