<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az idei évben immár negyedik alkalommal, 25 bázisponttal 1,25 százalékra emelte a svéd jegybanki alapkamatot a Riksbank annak érdekében, hogy fékezze a skandináv állam gazdaságának rekordnövekedését.

A Reuters által korábban megkérdezett 20 elemző közül 18 számított 25 bázispontos kamatemelésre. Többségük hasonló lépést vár a jegybank következő, februári kamatdöntésekor. A Riksbank közleménye szerint a hattagú tanácsból ketten szavaztak a kamatemelés ellen.

A svéd gazdaság a harmadik negyedévben 6,9 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához képest. Ilyen mértékű növekedést azóta nem tapasztalt az északi állam, hogy 1970 óta összehasonlítás alapjául szolgálni képes adatokkal méri a gazdaság teljesítményét.

A jegybank megemelte a 2010, illetve 2011-re vonatkozó növekedési előrejelzését is. E szerint idén a korábban jósolt 4,8 helyett 5,5 százalékkal, míg jövőre 3,8 helyett 4,4 százalékkal bővülhet a svéd gazdaság.

A Riksbank közleményében úgy fogalmazott: "a svéd gazdaság rekordmértékben bővül, s kedvezően hat a teljesítményére az éledező világkereskedelem. A felfutás széles alapokon nyugszik és most már a beruházás is beindult. Mindeközben a munkaerőpiac is jó irányba fejlődik".

A kedvező gazdasági eredmények ellenére nehéz helyzetben van a svéd jegybank. Fenn kell tartania ugyanis az egyensúlyt az erős belső teljesítmény és az abból következő esetleges hitelállomány-növekedés, valamint ingatlanár-emelkedés, illetve a világgazdaság kilábalásainak egyenetlenségei között. A legnagyobb gondot az okozhatja, hogy az erős felvevőpiacnak számító Európai Unió kereslete csökkenhet a kormányzati kiadások visszafogásával - közölte a Riksbank.

További problémát okozhat az erősödő korona is, amennyiben túlságosan megelőzi a svéd jegybank kamatemelési pályája az európai, illetve amerikai központi bankok hasonló lépéseit. Az erős korona csökkentheti ugyanis az elsősorban exportra termelő svéd vállalatok versenyképességét.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.