2009. szeptember 22. 05:21

Az idén megszüntetett szocpol kiváltására kialakított új hitelt október első napjától lehet igénybe venni. A kereskedelmi bankok már felkészültek, írja a Világgazdaság.

A hitel egyebek között az OTP-nél, az MKB-nál, az UniCreditnél, az FHB Jelzálogbanknál és a takarékszövetkezeteknél is kapható lesz. Az Axa Bank egyelőre vizsgálja, mekkora ügyfélkört érinthet az új hitel, és ez alapján mérlegeli majd, megéri-e kifejleszteni az új termékeket.

Érdeklődők már vannak szép számmal – számol be az OTP és az FHB is, ez nem csoda, hiszen a támogatott forintkölcsön az arra jogosultak számára kedvező alternatíva lehet a devizahitellel szemben. A kamata és törlesztőrészlete ugyanis alacsonyabb lehet a devizaalapú konstrukciókénál, emellett árfolyamkockázattal sem kell az ügyfélnek számolnia – magyarázza az UniCredit Bank.

A legmagasabb hitelköltséget azoknak kell majd megfizetniük, akik használt lakás korszerűsítésére igénylik a kölcsönt, a legalacsonyabbat pedig azoknak, akik új lakást vásárolnak, vagy építkeznek, és legalább hat gyereket nevelnek.

A 2-3 gyereket nevelő családok 8 százalék körüli hitelköltséggel számolhatnak, írja a Világgazdaság.

A kedvező kondíciójú forintkölcsönre azonban még a korábbi támogatott hiteleknél is kevesebben jogosultak.