4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyarországi infláció további lassulására számítanak londoni felzárkózó piaci elemzők a következő hónapokban, ám egyes előrejelzések szerint az árvíz miatt várható élelmiszerdrágulás és a legutóbbi forintgyengülés később ismét visszagyorsíthatja az inflációs ütemet. A pénzügypolitikai kilátásokról eltérőek a citybeli vélemények; vannak elemzők, akik szerint a meggyengült kockázatvállalási környezet miatt vége a jegybanki kamatcsökkentési ciklusnak, mások még várnak egy enyhítést az idén.

A KSH pénteki bejelentése szerint májusban 5,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció Magyarországon. Ez jórészt megfelelt a citybeli várakozásoknak. Az MTI által az adatközlés előtt kérdezett nagy londoni befektetési és gazdaságelemző házak szakértői szűk sávban mozgó, 4,9-5,1 százalék közötti előrejelzéseket adtak a májusi éves összevetésű inflációra.

A KSH pénteki adatismertetése után a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői közölték: 3,5 százalékon látják az éves infláció idei mélypontját, amelynek elérését júliusra, vagy augusztusra várják. A ház szerint azonban ez fél százalékponttal magasabb a cég elemzői által korábban vártnál, mivel a JP Morgan több, felfelé ható kockázati tényezőt lát. A cég szakértői ezek között említették az energiaárakat, az árvíz miatt várhatóan dráguló élelmiszereket, valamint a forint legutóbbi gyengülését, amelynek szerintük "szintén lesz valamelyes hatása". A JP Morgan londoni elemzői mindezek alapján az év végére 4 százalék körüli szintig visszagyorsuló éves inflációt várnak Magyarországon.

A ház szerint az utóbbi időben "jelentősen szűkült" az MNB kamatcsökkentési mozgástere, egyrészt a romló kockázatvállalási hajlandóság és a forint gyengülése, másrészt a felfelé ható inflációs kockázatok miatt. Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői a jelenlegi, 5,25 százalékos MNB-alapkamat tartós fennmaradását jósolják, és azt, hogy a következő pénzügypolitikai lépés kamatemelés lesz, 2011 második felében. A cég szerint a forint esetleges komolyabb erősödése az idei harmadik negyedévben lehetőséget nyújthat egy további MNB-kamatcsökkentésre, a JP Morgan szakértőinek azonban nem ez az alapeseti feltételezésük. A cég elemzői korábbi prognózisukban még 4,50 százalékos idei magyarországi kamatmélypontot és 5,00 százalékos jövő év végi kamatszintet valószínűsítettek.

A keddi inflációs adatismertetés utáni értékelésében a Moody's Investors Service hitelminősítő londoni gazdaságelemző részlege - Moody's Economy.com - is úgy vélekedett, hogy az MNB a forint legutóbbi gyengülése nyomán "vonakodni" fog a "túl gyors" további kamatcsökkentéstől, azzal együtt is, hogy a magyarországi kamatszint magasabb a többi közép-kelet-európai országénál. Christine Li, a Moody's Ecomomy.com londoni közgazdásza ugyanakkor azt jósolja, hogy amint a piacok stabilizálódnak, az MNB - várhatóan az év vége felé - végrehajt még egy, negyed százalékpontos kamatcsökkentést. A Moody's szakértője indoklásában kiemelte: a magyarországi háztartási költekezés változatlanul "nagyon gyenge" a költségvetési szigor és a még mindig feszes hitelpiaci kondíciók miatt. Ebben a környezetben valószínűtlen, hogy a vállalatok át tudják hárítani a végfogyasztóra költségeik emelkedését, ez azonban nyomást gyakorol a vállalati szektor jövedelmezőségére, és emiatt magas maradhat a munkanélküliség is. Mindez együtt elég ahhoz, hogy az inflációs nyomás ne emelkedjen "túl gyorsan" - érvelt a Moody's Economy.com londoni közgazdásza.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági tanácsadó csoport pénteki értékelése szerint a májusi adatok "általánosságban" továbbra is enyhe inflációs kilátásokat tükröznek, jelentős inflációs nyomások alakulhatnak ki azonban a következő hónapokban az importált infláció - vagyis a forintgyengülés importár-növelő hatása -, valamint az energiaárak miatt. Ez kockázatot jelent az MNB alapeseti inflációs előrejelzésére, és késleltetheti a középtávú cél elérését. Másrészről viszont a belső kereslet továbbra is nagyon gyenge, és csak 2011-ben várható jelentősebb élénkülése - vélekednek a 4cast londoni elemzői. A ház előrejelzése szerint ez utóbbi tényező részben ellensúlyozza az energiaárakból eredő, emelkedő inflációs nyomást. A cég ennek alapján arra számít, hogy az infláció az idén ellenőrzés alatt marad, és nem lesz komoly aggodalom forrása pénzügypolitikai szempontból.

A 4cast szerint ugyanakkor a kockázati környezet legutóbbi romlása megköti az MNB kezét az idei év végéig, azzal együtt is, hogy a jegybank új inflációs jelentésében szereplő előrejelzés "enyhe emelése" önmagában nem adna elégséges okot a kamatcsökkentési kurzus leállítására.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!