TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Energia adót kell fizetni január 1-jétől, a közüzemi fogyasztók részére értékesített energia után a közüzemi szolgáltatónak, a feljogosított fogyasztók részére eladott energia után pedig az energiakereskedőnek kell az adót megfizetni.

Az adó a villamos energia esetében 186 forintot jelent megawattóránként, míg a földgáznál 56 forintot egy gigajoule esetében - tájékoztatta közleményben a vámőrség kedden az MTI-t. Az energiaadót önadózással, vagy importnál kivetéssel állapítják meg az energiaadóról szóló új törvény alapján. Az energia adóztatásával kapcsolatos feladatokat a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) és szervei látják el - áll a közleményben.

Az önadózásnál az adókötelezettséget havonta kell bevallani és befizetni. Az adóalanynak és az adó-visszaigénylésre jogosult személynek az adót a tárgyhót követő hónap 15. napjáig kell bevallania, és megfizetnie, illetve addig lehet visszaigényelni is.

Az első bevallást 2004. február 15-éig kell benyújtani a megyeszékhelyen működő vámhivatalokhoz. Amennyiben a visszaigényelhető adó összege a tárgyhó 15. napjáig eléri a 10 millió forintot, az már a tárgyhó utolsó napjától visszaigényelhető, így havonta akár kétszer is lehet adó-visszaigénylést érvényesíteni. A gyakorított visszaigénylés első alkalommal a 2004. február hónapban felhasznált földgáz vagy villamos energia esetében vehető igénybe.

A törvény rendelkezései alapján a közüzemi fogyasztók részére értékesített energia után a közüzemi szolgáltatónak, a feljogosított fogyasztók részére eladott energia után pedig az energiakereskedőnek kell az adót megfizetni. A saját felhasználásra termelt energia esetén az előállító fizeti meg az energia adót. Abban az esetben, ha a felhasználó közvetlenül termelőtől vagy külföldről vásárolja saját célra az energiát, az energiaadót a felhasználónak kell megfizetnie.

Az energiaadó a termék mennyiségi egységére kivetett adó. Az energiaadó alapja az adóköteles termék mennyisége, a villamos energia esetében megawattórában, a földgáz esetében a gigajoule-ban meghatározott mennyiség.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.