TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Néhány kivételtől eltekintve kettős könyvvitelre kell áttérnie 2004. január 1-jétől az összes olyan magyarországi vállalkozásnak, amely eddig csupán naplófőkönyvet, vagyis egyszeres könyvvitelt vezetett.

Néhány kivételtől eltekintve kettős könyvvitelre kell áttérnie 2004. január 1-jétől az összes olyan magyarországi vállalkozásnak, amely eddig csupán naplófőkönyvet, vagyis egyszeres könyvvitelt vezetett - tájékoztatta közleményben az adóhivatal az MTI-t.

A jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok utoljára 2003-ben vezethetnek egyszeres könyvvitelt. Az egyszeres könyvvitel vezetését elsősorban a betéti társaságok alkalmazzák, így a változás leginkább őket érinti. Mellettük azonban át kell térnie az összes jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnak, illetve az iskolaszövetkezeteknek és a jogi személyiséggel rendelkező munkaközösségeknek is a kettős könyvvitelre.

Nem érinti viszont ez a változás az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adóalanyokat. A kötelező váltást a számvitelről szóló - 2001. januárjától hatályos - törvény írja elő. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint elvileg mindenkinek külön-külön be kellene jelentenie, hogy áttér az új könyvvezetési rendre. Ez azonban most felesleges, mert az APEH az adózók érdekeit szem előtt tartva, adminisztrációs terheik mérséklése érdekében hivatalból végre hajtja a bejegyzést - áll a közleményben.

Néhány - a törvény alapján és a külön kormányrendeletben szabályozott - esetben nincs áttérési kötelezettsége például az alapítványoknak, egyesületeknek, ügyvédi irodáknak, ha eddig is egyszeres könyvvitelt vezettek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.