<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Folyik az úgynevezett közpénzügyi törvény kidolgozása, amely elfogadásához ötpárti egyetértés szükséges, mondta el Veres János szerdai sajtótájékoztatóján. A pénzügyminiszter értékelte a minisztérium munkáját is - a kormányzati ciklus lassan a feléhez ér -: elsősorban a konvergenciaprogram területén elért eredményeket helyezte ki.

Veres János cáfolta, hogy csak a költségvetés bevételi oldalát érintették volna az elmúlt két év reformjai. A miniszter szerint ez még igaz volt a 2006-os évben, de tavaly már nem.

2007-ben ugyanis a bevételi oldalt érintő változások egyensúlyba kerültek a kiadási oldal reformjaival: GDP-re vetítve ez az arány mindkét oldalon 2,95 százalék volt. Az idén ez a folyamat sokkal jobban fog látszani, hiszen a hiány csökkenése leginkább a kiadási oldalt érintő változásokból ered majd.

Elhangzott még az is, hogy a reformok alapvetően öt területet érintettek. Így az oktatást, a közigazgatást, az egészségügyet, a nyugdíjakat és az adórendszert. Így például a közszférában 2003-ban még 810 ezren dolgoztak, tavaly viszont már csak 730 ezren. Komoly változások történtek a rokkantnyugdíj rendszerében és természetesen az egészségügyben.

A lassuló gazdasági növekedés problémája is terítékre került, amivel kapcsolatban a pénzügyminiszter kiemelte: a lassulás elsősorban az állami szféra teljesítményének köszönhető. Az üzleti szféra tavaly is mintegy négy százalékkal bővült, de a gazdaság visszaesését a közszféra teljesítményének romlása idézte elő.

Dolgoznak az adóreformon


A Pénzügyminisztérium jelenleg is számításokat végez egy jelentősebb, várhatóan 2009-től esedékes adóreformmal kapcsolatban. Úgy tűnik azonban, hogy egy több évre elnyúló programról lesz szó. Emellett az adóreform kérdéseit nem a Miniszterelnöki Hivatalban döntik el, hanem a Pénzügyminisztériumban, tette hozzá Veres János.

Ötpárti egyeztetés a PM-ben

Az utóbbi hetekben felgyorsultak azok a munkák, amelyek egy esetleg elfogatandó Közpénzügyi Törvény kidolgozását célozzák. Veres János elmondta, hogy több kérdésben egyetértés van, és a fennálló nézetkülönbségek se olyan nagyok, hogy ne lehetne azokat áthidalni.

Így van rá esély, hogy még tavasszal a Parlament elé kerülhet a végleges változata a törvénynek. A miniszter azonban részleteket nem árult el, így továbbra sem lehet tudni, miben is áll ez a közeledés.

Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy a közeljövőben több elektronikai beruházás fog indulni hazánkban. Veres kifejtette, hogy a Pénzügyminisztérium nem lesz szűkmarkú olyan esetekben, amikor fejlett technológiák meghonosításáról van szó.

Varga M István

Menedzsment Fórum