3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Folyik az úgynevezett közpénzügyi törvény kidolgozása, amely elfogadásához ötpárti egyetértés szükséges, mondta el Veres János szerdai sajtótájékoztatóján. A pénzügyminiszter értékelte a minisztérium munkáját is - a kormányzati ciklus lassan a feléhez ér -: elsősorban a konvergenciaprogram területén elért eredményeket helyezte ki.

Veres János cáfolta, hogy csak a költségvetés bevételi oldalát érintették volna az elmúlt két év reformjai. A miniszter szerint ez még igaz volt a 2006-os évben, de tavaly már nem.

2007-ben ugyanis a bevételi oldalt érintő változások egyensúlyba kerültek a kiadási oldal reformjaival: GDP-re vetítve ez az arány mindkét oldalon 2,95 százalék volt. Az idén ez a folyamat sokkal jobban fog látszani, hiszen a hiány csökkenése leginkább a kiadási oldalt érintő változásokból ered majd.

Elhangzott még az is, hogy a reformok alapvetően öt területet érintettek. Így az oktatást, a közigazgatást, az egészségügyet, a nyugdíjakat és az adórendszert. Így például a közszférában 2003-ban még 810 ezren dolgoztak, tavaly viszont már csak 730 ezren. Komoly változások történtek a rokkantnyugdíj rendszerében és természetesen az egészségügyben.

A lassuló gazdasági növekedés problémája is terítékre került, amivel kapcsolatban a pénzügyminiszter kiemelte: a lassulás elsősorban az állami szféra teljesítményének köszönhető. Az üzleti szféra tavaly is mintegy négy százalékkal bővült, de a gazdaság visszaesését a közszféra teljesítményének romlása idézte elő.

Dolgoznak az adóreformon


A Pénzügyminisztérium jelenleg is számításokat végez egy jelentősebb, várhatóan 2009-től esedékes adóreformmal kapcsolatban. Úgy tűnik azonban, hogy egy több évre elnyúló programról lesz szó. Emellett az adóreform kérdéseit nem a Miniszterelnöki Hivatalban döntik el, hanem a Pénzügyminisztériumban, tette hozzá Veres János.

Ötpárti egyeztetés a PM-ben

Az utóbbi hetekben felgyorsultak azok a munkák, amelyek egy esetleg elfogatandó Közpénzügyi Törvény kidolgozását célozzák. Veres János elmondta, hogy több kérdésben egyetértés van, és a fennálló nézetkülönbségek se olyan nagyok, hogy ne lehetne azokat áthidalni.

Így van rá esély, hogy még tavasszal a Parlament elé kerülhet a végleges változata a törvénynek. A miniszter azonban részleteket nem árult el, így továbbra sem lehet tudni, miben is áll ez a közeledés.

Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy a közeljövőben több elektronikai beruházás fog indulni hazánkban. Veres kifejtette, hogy a Pénzügyminisztérium nem lesz szűkmarkú olyan esetekben, amikor fejlett technológiák meghonosításáról van szó.

Varga M István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!