2008. február 25. 14:44

Az mfor.hu által megkérdezett szakértők szerint erősödésnek indulhat a forint azután, hogy a Monetáris Tanács - a kormánnyal egyetértésben - február 26-tól eltörölte a forintárfolyam euróval szembeni sávos rögzítését, és lebegő árfolyamrendszer bevezetéséről döntött. A testület emellett úgy határozott, hogy nem változtat a jegybanki alapkamat 7,5 százalékos mértékén.

Ki tudja, hol áll meg (Mfor-montázs)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az árfolyamsáv eltörlése fontos előrelépés az euró magyarországi bevezetése felé. A lebegő árfolyamrendszer kedvezőbb feltételeket teremt a jegybank számára az inflációs cél eléréséhez, és ezen keresztül a maastrichti nominális kritériumok teljesítéséhez, valamint az ERM-2 belépéshez.

A magyar gazdaság nyitottságánál fogva az árfolyam továbbra is fontos szerepet fog játszani az inflációs folyamatok alakításában. Ha a gazdaságban zajló más folyamatok nem ellensúlyozzák, a nominális árfolyam tartós és jelentős megváltozása tükröződni fog a jegybank inflációs prognózisában, és ezen keresztül befolyásolja a monetáris politika vitelét.

A jegybank közleménye szerint elsődleges és legfontosabb céljának az árstabilitás megteremtését és hosszú távú fenntartását tekinti. Az inflációs célkövető rendszerben - a makrogazdasági és pénzpiaci folyamatokat figyelembe véve - ezek együttes inflációs hatására reagál. Az árfolyam ingadozásának korlátozása inflációs célkövetés mellett nem járul hozzá a hosszú távú inflációs várakozások lehorgonyzásához, hangsúlyozza az MNB. 

A kormányzat számára ez volt az olcsóbb megoldás

Két lehetőség volt a kormány és a jegybank előtt: az egyik, hogy megtartják a forintsávot és kamatot emelnek, vagy a mostani döntés, hogy eltörlik az árfolyamsávot és elkerülhető a kamatemelés - mondta el lapunk kérdésére Barcza György, a K&H Bank elemzője. Ezzel lehetőség nyílik az infláció letörésére, hiszen várhatóan a forint erősödését vonja maga után a sáveltörlés. Így úgy tudják az inflációt mérsékelni, hogy közben megtakarítják a kamatemeléssel járó kiadásokat.

Egyes szakemberek már régóta hangoztatják, hogy az árfolyamsávra semmi szükség, a kormány azonban eddig ragaszkodott hozzá. Már 2003-ban, az emlékezetes forintsáv-támadás után voltak javaslatok erre vonatkozólag. Az MNB egy éve óta kifejezetten szorgalmazza a forint lebegtetését, de a kormány úgy vélte, ennek nagyok a növekedésre ható kockázatai. Most felismerte: már lépnie kell, hiszen a sáv megtartása adott esetben komoly áldozatokkal is járhatott volna.

Eddig a pénzpiacokon azzal számoltak, hogy a forintsáv miatt sose lesz erősebb a magyar valuta árfolyama 240 forint/eurónál. A modellek azt mutatják, hogy ez a sávszél átlagban öt forinttal gyengítette a forintot. Vagyis a sáveltörlés hatására a közeli napokban öt forinttal erősödhet az árfolyam az euróhoz képest, tette hozzá kérdésünkre Barcza György.

Csak rövidtávon kerültük el a kamatemelést

A forint kereskedési sávjának eltörlése feltétlen pozitív fejlemény, mivel így feloldódik az inkonzisztencia, ami miatt a jegybank a sáv fenntartása miatt az inflációs célkitűzés elérését nem tudja biztosítani - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A jegybank infláció elleni küzdelmének hitelességét erősíti a lépés, ezért rövidtávon elkerülhetővé vált a kamatemelés. Időzítése megfelelő volt, hiszen egyrészt a forint jelenleg távol áll a sáv szélétől, másrészt erre egyetlen szereplő sem számított rövidtávon.

A forint árfolyama azonnal pozitívan reagált az eltörlés hírére, kérdés azonban, alakulhat-e ki tartós forinterősödés a globális hangulat megfordulása nélkül. Amennyiben a későbbiekben a befektetők kockázatkerülése fokozódik, a forint gyengülése az emelkedő nyersanyagárak (olaj, gabona) mellett szükségessé teheti a kamatemelést.

Az MNB legfrissebb inflációs előrejelzése 2008-ra 5,9, 2009-re 3,6 százalékos inflációt tartalmaz, 256 forintos euróárfolyam és 90 dolláros hordónkénti olajár mellett. Ez továbbra is jelentős felfelé mutató kockázatot jelent. Amennyiben sor kerül a sajtóban már beharangozott gázáremelésre - ami feltehetően nem az utolsó lesz idén -, az inflációs prognózis tovább emelkedhet, szögezte le Suppan Gergely.

Varga M. István

Menedzsment Fórum