2p

A globális befektetői hangulatot követve jelentős mértékben javult a magyar államadósság-törlesztés kockázati megítélése a londoni piacon az idei utolsó negyedév kezdetére.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, CMA DataVision pénteki kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi londoni kereskedésben 317 bázispont körüli szinteken járt. A hét elején 340, a múlt hónap elején még 370 bázisponthoz közeli magyar CDS-árfolyamokat mértek a londoni piacon.

Ez azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 317 ezer euró körüli éves díjat kérnek minden 10 millió euró magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre, hozzávetőleg 50 ezer euróval kevesebbet, mint egy hónapja.

A magyar törlesztéskockázat CDS-piaci megítélése sokkal jobb, mint több euróövezeti tagállamé.

A CMA DataVision pénteki adatsora szerint a magyar CDS-kontraktusok díjszabása kevesebb mint a fele a görög törlesztéskockázatra köthető ügyletekének: a görög CDS-tranzakciók éves díja jelenleg 760 bázispont környékén jár.

A cég számítási modellje szerint ez a görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 48 százalékos kumulatív valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós nem fizetővé válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők csaknem azonos esélyt adnak a görög törlesztés leállására, mint arra, hogy ez elkerülhető.

A valószínűségi modell Magyarország esetében ugyanerre - szintén ötéves időtávlatra szóló, halmozódó kockázati számítási módszerrel - 20,2 százalékos esélyt mutat a jelenlegi CDS-árazás alapján, ami a feltörekvő térségen belül nem kiugróan magas.

Ennél jóval gyengébb Portugália és Írország kockázati megítélése is: az előbbi törlesztési leállásának távlati halmozott valószínűségét a számítási modell a jelenlegi CDS-díjszabás alapján 29,6 százalékra, az utóbbiét 32,3 százalékra teszi.

Az ír pénzügyminiszter a héten bejelentette, hogy az ír bankrendszer rendbetételének költségei az idén várhatóan az euróövezet egész történetében példátlan szintre, a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!