<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A globális befektetői hangulatot követve jelentős mértékben javult a magyar államadósság-törlesztés kockázati megítélése a londoni piacon az idei utolsó negyedév kezdetére.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, CMA DataVision pénteki kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi londoni kereskedésben 317 bázispont körüli szinteken járt. A hét elején 340, a múlt hónap elején még 370 bázisponthoz közeli magyar CDS-árfolyamokat mértek a londoni piacon.

Ez azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 317 ezer euró körüli éves díjat kérnek minden 10 millió euró magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre, hozzávetőleg 50 ezer euróval kevesebbet, mint egy hónapja.

A magyar törlesztéskockázat CDS-piaci megítélése sokkal jobb, mint több euróövezeti tagállamé.

A CMA DataVision pénteki adatsora szerint a magyar CDS-kontraktusok díjszabása kevesebb mint a fele a görög törlesztéskockázatra köthető ügyletekének: a görög CDS-tranzakciók éves díja jelenleg 760 bázispont környékén jár.

A cég számítási modellje szerint ez a görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 48 százalékos kumulatív valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós nem fizetővé válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők csaknem azonos esélyt adnak a görög törlesztés leállására, mint arra, hogy ez elkerülhető.

A valószínűségi modell Magyarország esetében ugyanerre - szintén ötéves időtávlatra szóló, halmozódó kockázati számítási módszerrel - 20,2 százalékos esélyt mutat a jelenlegi CDS-árazás alapján, ami a feltörekvő térségen belül nem kiugróan magas.

Ennél jóval gyengébb Portugália és Írország kockázati megítélése is: az előbbi törlesztési leállásának távlati halmozott valószínűségét a számítási modell a jelenlegi CDS-díjszabás alapján 29,6 százalékra, az utóbbiét 32,3 százalékra teszi.

Az ír pénzügyminiszter a héten bejelentette, hogy az ír bankrendszer rendbetételének költségei az idén várhatóan az euróövezet egész történetében példátlan szintre, a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.