Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A globális befektetői hangulatot követve jelentős mértékben javult a magyar államadósság-törlesztés kockázati megítélése a londoni piacon az idei utolsó negyedév kezdetére.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, CMA DataVision pénteki kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi londoni kereskedésben 317 bázispont körüli szinteken járt. A hét elején 340, a múlt hónap elején még 370 bázisponthoz közeli magyar CDS-árfolyamokat mértek a londoni piacon.

Ez azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 317 ezer euró körüli éves díjat kérnek minden 10 millió euró magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre, hozzávetőleg 50 ezer euróval kevesebbet, mint egy hónapja.

A magyar törlesztéskockázat CDS-piaci megítélése sokkal jobb, mint több euróövezeti tagállamé.

A CMA DataVision pénteki adatsora szerint a magyar CDS-kontraktusok díjszabása kevesebb mint a fele a görög törlesztéskockázatra köthető ügyletekének: a görög CDS-tranzakciók éves díja jelenleg 760 bázispont környékén jár.

A cég számítási modellje szerint ez a görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 48 százalékos kumulatív valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós nem fizetővé válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők csaknem azonos esélyt adnak a görög törlesztés leállására, mint arra, hogy ez elkerülhető.

A valószínűségi modell Magyarország esetében ugyanerre - szintén ötéves időtávlatra szóló, halmozódó kockázati számítási módszerrel - 20,2 százalékos esélyt mutat a jelenlegi CDS-árazás alapján, ami a feltörekvő térségen belül nem kiugróan magas.

Ennél jóval gyengébb Portugália és Írország kockázati megítélése is: az előbbi törlesztési leállásának távlati halmozott valószínűségét a számítási modell a jelenlegi CDS-díjszabás alapján 29,6 százalékra, az utóbbiét 32,3 százalékra teszi.

Az ír pénzügyminiszter a héten bejelentette, hogy az ír bankrendszer rendbetételének költségei az idén várhatóan az euróövezet egész történetében példátlan szintre, a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.