3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A brit példát követve a multinacionális vállalatokat "Google adóval" sújtja, a kis- és középvállalkozások adóterhelését viszont csökkenti az ausztrál kormány kedden előterjesztett költségvetési tervezete szerint.

"Google adó" néven került be a köztudatba az az új adónem, amelyet számos multinacionális vállalatra vetne ki a brit kormányzat, hogy ezáltal megakadályozza a jövedelmek adóparadicsomokba való, a brit adófizetési kötelezettségek csökkentését célzó átcsoportosítását.

Joe Hockey ausztrál pénzügyminiszter a 2015.július 1-jétől 2016. június 30-áig tartó pénzügyi év költségvetési tervezetét ismertetve a parlamentben elmondta, hogy a multinacionális vállalatok adóelkerülési gyakorlatának felszámolása végett szigorítják a szabályokat. Az olyan, 1 milliárd dollárnál magasabb összárbevételű multinacionális cégek esetében, amelyeknél bebizonyítják, hogy szándékosan próbáltak kibújni az adófizetési kötelezettségek alól, a külföldre vitt profitot duplán és kamatokkal együtt követeli vissza az ausztrál kormány.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy 30 nagy multinacionális vállalatot azonosítottak, amelyek különböző könyvelési technikák segítségével külföldre irányították át profitjukat vagy annak egy részét Ausztráliából.

A Google, az Apple és a Microsoft amerikai cégek ausztrál leányvállalatai korábban már jelezték, hogy az ausztrál adóhatóság vizsgálatot indított és nem újította meg a transzferárakról szóló megállapodását velük. Az aránytalanságokat jól mutatja, hogy az Apple amerikai információ-technológiai óriáscég bevételei Ausztráliában a 2010-es 3,5 milliárd ausztrál dollárról 2013-ra 6,1 milliárdra emelkedtek, ugyanakkor az ausztrál államnak fizetett társasági adója 166 millióról mindössze 240 millió ausztrál dollárra emelkedett.

A pénzügyminiszter beszámolt arról is, hogy a költségvetési tervezet értelmében 5,5 milliárd ausztrál dollár értékben csökkentenék a kis- és középvállalkozások adóterhelését. Ezek, az évi 2 millió ausztrál dollárnál alacsonyabb bevételű vállalkozások teszik ki a cégek 97 százalékát.

Az ausztrál gazdaság nehéz helyzetbe került a nyersanyagárak jelentős csökkenésével, amely véget vetett a bányaipar aranykorának. Ez legalább 52 milliárd ausztrál dolláros adóbevételtől fosztja meg a költségvetést egy év alatt, ebből 20 milliárdot tesz ki az első számú exportcikk, a vasérc árának csökkenése. A kormány mindazonáltal fenntartja azt a szándékát, hogy évente a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékának megfelelő mértékben mérsékli az államháztartás hiányát. Tervei szerint a 2018-19-es pénzügyi évben érik el a nullszaldós mérleget.

A kormány arra számít, hogy 2015/16-ban 2,75 százalékkal, a következő pénzügyi évben pedig 3,25 százalékkal bővül a gazdaság.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!