<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A brit példát követve a multinacionális vállalatokat "Google adóval" sújtja, a kis- és középvállalkozások adóterhelését viszont csökkenti az ausztrál kormány kedden előterjesztett költségvetési tervezete szerint.

"Google adó" néven került be a köztudatba az az új adónem, amelyet számos multinacionális vállalatra vetne ki a brit kormányzat, hogy ezáltal megakadályozza a jövedelmek adóparadicsomokba való, a brit adófizetési kötelezettségek csökkentését célzó átcsoportosítását.

Joe Hockey ausztrál pénzügyminiszter a 2015.július 1-jétől 2016. június 30-áig tartó pénzügyi év költségvetési tervezetét ismertetve a parlamentben elmondta, hogy a multinacionális vállalatok adóelkerülési gyakorlatának felszámolása végett szigorítják a szabályokat. Az olyan, 1 milliárd dollárnál magasabb összárbevételű multinacionális cégek esetében, amelyeknél bebizonyítják, hogy szándékosan próbáltak kibújni az adófizetési kötelezettségek alól, a külföldre vitt profitot duplán és kamatokkal együtt követeli vissza az ausztrál kormány.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy 30 nagy multinacionális vállalatot azonosítottak, amelyek különböző könyvelési technikák segítségével külföldre irányították át profitjukat vagy annak egy részét Ausztráliából.

A Google, az Apple és a Microsoft amerikai cégek ausztrál leányvállalatai korábban már jelezték, hogy az ausztrál adóhatóság vizsgálatot indított és nem újította meg a transzferárakról szóló megállapodását velük. Az aránytalanságokat jól mutatja, hogy az Apple amerikai információ-technológiai óriáscég bevételei Ausztráliában a 2010-es 3,5 milliárd ausztrál dollárról 2013-ra 6,1 milliárdra emelkedtek, ugyanakkor az ausztrál államnak fizetett társasági adója 166 millióról mindössze 240 millió ausztrál dollárra emelkedett.

A pénzügyminiszter beszámolt arról is, hogy a költségvetési tervezet értelmében 5,5 milliárd ausztrál dollár értékben csökkentenék a kis- és középvállalkozások adóterhelését. Ezek, az évi 2 millió ausztrál dollárnál alacsonyabb bevételű vállalkozások teszik ki a cégek 97 százalékát.

Az ausztrál gazdaság nehéz helyzetbe került a nyersanyagárak jelentős csökkenésével, amely véget vetett a bányaipar aranykorának. Ez legalább 52 milliárd ausztrál dolláros adóbevételtől fosztja meg a költségvetést egy év alatt, ebből 20 milliárdot tesz ki az első számú exportcikk, a vasérc árának csökkenése. A kormány mindazonáltal fenntartja azt a szándékát, hogy évente a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékának megfelelő mértékben mérsékli az államháztartás hiányát. Tervei szerint a 2018-19-es pénzügyi évben érik el a nullszaldós mérleget.

A kormány arra számít, hogy 2015/16-ban 2,75 százalékkal, a következő pénzügyi évben pedig 3,25 százalékkal bővül a gazdaság.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.