TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Magyar Controlling Egyesület – továbbiakban MCE - elnökségi ülésén merült fel a gondolat, hogy egy-egy ágazatban tevékenykedő controllereket szakmánként hívjuk meg közös gondolkodásra, tapasztalatcserére. Az első kereskedelmi összejövetelt, melynek gazdája vállalatom, a Skála-Divatház Rt volt, szeptember 26-án tartottuk.

A controller nem tervez. Ezt a feladatot a szakterületek végzik. A tervezés főszereplői a kereskedők, akik a vezetőik által meghatározott célok alapján alakítják ki a következő évi célokat és az ehhez kapcsolódó áruforgalmi elképzeléseket. A Skálában a költségfelelősök készítik el a költségvetést. A tervezési munka sikere nagymértékben függ attól, hogy a controlling hogyan készíti elő, hogyan koordinálja és irányítja a tervezési munkát.

Nagy kérdés, hogy tervet lehet-e év közben módosítani? E témában a következő változatokat hallottuk:

  • a tervet nem lehet módosítani,

  • a terveltérést indokolni kell;

  • a tervet februárban lehet módosítani, ha az előző évi számok véglegessé váltak;

  • a tervet negyedévenként vizsgálják fölül;

  • a tervet minden hónapban módosítani kell úgy, hogy az év hátralévő hónapjainak mindegyikét át kell tekinteni.


Ha a tervek a külső környezet hatásait is figyelembevevő stratégiai célrendszer mentén készülnek, feltehetően kisebb szükség van a tervek változtatásaira.

Az ilyen és hasonló témák jellemezték a workshopot. A nagy számú résztvevő, valamint a néhány nappal később e-mail-en kapott visszajelzések is azt mutatják, hogy a kereskedelemben a controlling fejlesztésére, a szakemberek közötti kapcsolatteremtésre komoly igény van. Terveink szerint az Egyesület színeiben az első workshopon résztvevőkkel, ill. azokkal, akik még csatlakozni szeretnének, működtetni fogjuk a kereskedelmi szekciót. Ha korábban nem merül fel igény vagy téma, akkor fél év múlva találkozunk ismét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.