3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A boltokban már megjelent a többségében Görögországból származó importdinnye, az árak egyelőre még magasak, nem ritka, hogy a dinnye kilójáért 150-170 forintot is elkérnek az üzletekben - írja a Napi Gazdaság pénteki számában.

A lap írása szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: fennáll a veszélye annak, hogy mire a hazai dinnye bekerül a boltokba, az importért korábban elkért magas árakkal szemben a friss és érett magyar áruért már csak a töredékét kérik az áruházláncok a vevőktől.

Dorcsinecz Balázs dinnyetermelő, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) zöldségtermelői főbizottságának elnökségi tagja szerint az ideális az lenne, ha az áruházláncok a következő hetekben már nem tárolnának be nagyobb importkészleteket, hiszen július első hetében a magyar áru is megjelenik a piacon.

Szerinte a termelők szempontjából az lenne a legkedvezőbb, ha az idén 130-140, de legalább 120 forintos kilónkénti áron tudna elkezdődni a magyar szezon. Ez az ár vélhetően hétről hétre csökkenni fog, ahhoz azonban, hogy a termelőknek nyereségük is legyen, kilónként legalább 109 forintos bruttó fogyasztói árra van szükség. A szakember szerint száz forint alatt senkinek sem éri meg a termelés - írja a Napi Gazdaság.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke szerint a szezonban átlagosan kilónként 40 forint felvásárlási ár kellene ahhoz, hogy nyereségesen termeszthessenek a magyar gazdák. Mivel a szezon végén már csak húsz forint körüli összeget hajlandók fizetni a kereskedők, ezért a korai dinnyét 70-80 forintért kellene eladni ahhoz, hogy legalább a termelésbe fektetett pénzüket visszanyerjék a termelők - írja a Napi Gazdaság.

A Földművelésügyi Minisztérium a lapot arról tájékoztatta, hogy várhatóan júliusban, a korábbi évekhez hasonlóan az idén is elkezdődik a hazai görögdinnyét népszerűsítő marketingkampány.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig azt közölte a lap megkeresésére, hogy a szezon eleje mindig nagyobb kockázatot jelent, ezért az ellenőrzések ilyenkor jobban koncentrálnak ezekre a termékekre. Az útmenti kereskedőknél a termékek minőségét és nyomonkövethetőségét ellenőrzik, ha pedig termelőként árul valaki, akkor számíthat arra is, hogy a hatóság utánajár, valóban a saját termését árulja-e.

A Nébih szerint  az utóbbi évek szigorúbb ellenőrzéseinek köszönhetően egyre kevesebben mernek már a termék származásával trükközni - írja a Napi Gazdaság.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!