<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kórházak anyagi helyzetének rendezése érdekében azt javasolják a kormánynak, hogy az állam közvetlenül finanszírozza a létesítmények fenntartását - mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken Tatabányán a Szent Borbála Kórház épülő új szárnyának megtekintése előtt.

Zombor Gábor hozzátette: az állami szerepvállalás a működtetésben állami garanciát is kell hogy jelentsen. Szeretné elérni, hogy a kórházak gazdálkodásának azon része, amelyre nincs ráhatása az intézménynek, kerüljön ki a betegellátásra szánt összegből, és ezt az állam közvetlenül finanszírozza. Az erről szóló javaslat a harmadik negyedévben kerülhet a kormány elé.

Az államtitkár azt mondta, jelenleg hátrányos helyzetben vannak azok a kórházak, amelyek sok telephelyen, magas fajlagos fenntartási költséggel működnek. Ha a finanszírozási összeg csak a szakmai feladatokra, a gyógyító munkára szolgál, kiegyenlítettebbek lesznek az esélyek.

Lőke János főigazgató tájékoztatása szerint a Szent Borbála Kórház 150 millió forintos támogatást kapott a kormánytól, az összeget a 90 napon túli tartozások rendezésére fordítják. A kórház összes tartozása csaknem 1,2 milliárd forint, ebből 870 millió forint a harminc napon túli követelés.

Az intézményben jelenleg három beruházás folyik mintegy nyolcmilliárd forint értékben. A befejezéshez közelít egy hatezer négyzetméteres alapterületű, négyszintes új pavilon építése, ott 170 ágy kap helyet. Az ötmilliárd forintos beruházás átadása után az új pavilonba költöztetik a korábban különálló telephelyeken működő részlegeket.

Dolgoznak az önálló sürgősségi osztály kialakításán, valamint a legrégebbi pavilon energiamegtakarítást eredményező felújításán is. Ötszáz ablakot cserélnek ki, szigetelik az épületrész homlokzatát és tetőzetét, ezzel 35 százalékkal csökkenhet az energiafogyasztás.

A Szent Borbála Kórház Komárom-Esztergom megye legnagyobb egészségügyi intézménye, 771 ágyas, 1200 dolgozót foglalkoztat. Fekvőbeteg-ellátóként évente több mint 30 ezer embert, a járóbeteg-ellátásban pedig 800 ezer esetet kezel.

MTI