2017. szeptember 7. 03:55

Lázár János szerint az atomerőmű és a napenergia közelebb viheti Magyarországot ahhoz, hogy ne kelljen áramot vásárolnia külföldről, így garantálhatja az ország áramellátásának függetlenségét.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről szerda este Pakson, az atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó fejlesztésekről tartott lakossági fórumon beszélt.

Tájékoztatása szerint jelenleg a magyar áramszükséglet 40-45 százalékát a paksi atomerőmű adja, a másik felét külföldről kell megvásárolni. Az a célunk, hogy ez utóbbi megszűnjön - mondta, hozzátéve, hogy ennek két feltétele van: a paksi atomerőmű megmaradása és a napenergia hasznosítása.

Lázár János azt mondta, a 2018 és 2022 között tervezett, 3000-3500 milliárd forintos kapacitás-fenntartó beruházás mellett 500 milliárd forintos infrastrukturális beruházás "kerítésen kívül", a térségben valósul majd meg.

A paksi önkormányzattal a megyeszékhelyekhez hasonlóan megállapodást köt a kormány a fejlesztésekről - fűzte hozzá.

A háztartási méretű naperőművek jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt években - tartja Mező Csaba, a Deloitte Energiaszektorának vezetője. Magyarországon 2008 és 2015 között a kapacitásuk évente átlagosan 131 százalékkal növekedett, számuk pedig évről évre megduplázódott. 2015-re már több mint 15000 darab naperőművet működtettek a háztartások, amely többek között annak köszönhető, hogy a PV panelek ára drasztikusan csökkent, így a magyar háztartások számára is elérhetővé vált. A következő években a napelemet telepítő háztartások már 10 éven belüli megtérülésre számíthatnak, ami a napelemek gyors elterjedését és hosszú távon akár már az energiafüggetlenséget is jelentheti. Jelenleg hat, vagy akár hétszeres növekedéssel számolunk a háztartási méretű napelemek beépített kapacitásában a 2015. évi szinthez képest. Németország erre az útra azonban már sokkal korábban rálépett az Energiewende keretében, amelynek lényege, hogy egyre nagyobb részben megújuló energiaforrásokból szeretnék előállítani az ország villamosenergia-szükségletét. Magyarország az új technológiák adaptálásában Németországhoz képest 4-5 év lemaradásban van. Magyarországon a háztartási méretű naperőművek további elterjedéséhez a javuló megtérülés, az elkölthető jövedelem emelkedése, a zöld energia uniós támogatása és a környezettudatosság erősödése járulhat hozzá. 

(Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) 

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.