TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Lázár János szerint az atomerőmű és a napenergia közelebb viheti Magyarországot ahhoz, hogy ne kelljen áramot vásárolnia külföldről, így garantálhatja az ország áramellátásának függetlenségét.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről szerda este Pakson, az atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó fejlesztésekről tartott lakossági fórumon beszélt.

Tájékoztatása szerint jelenleg a magyar áramszükséglet 40-45 százalékát a paksi atomerőmű adja, a másik felét külföldről kell megvásárolni. Az a célunk, hogy ez utóbbi megszűnjön - mondta, hozzátéve, hogy ennek két feltétele van: a paksi atomerőmű megmaradása és a napenergia hasznosítása.

Lázár János azt mondta, a 2018 és 2022 között tervezett, 3000-3500 milliárd forintos kapacitás-fenntartó beruházás mellett 500 milliárd forintos infrastrukturális beruházás "kerítésen kívül", a térségben valósul majd meg.

A paksi önkormányzattal a megyeszékhelyekhez hasonlóan megállapodást köt a kormány a fejlesztésekről - fűzte hozzá.

A háztartási méretű naperőművek jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt években - tartja Mező Csaba, a Deloitte Energiaszektorának vezetője. Magyarországon 2008 és 2015 között a kapacitásuk évente átlagosan 131 százalékkal növekedett, számuk pedig évről évre megduplázódott. 2015-re már több mint 15000 darab naperőművet működtettek a háztartások, amely többek között annak köszönhető, hogy a PV panelek ára drasztikusan csökkent, így a magyar háztartások számára is elérhetővé vált. A következő években a napelemet telepítő háztartások már 10 éven belüli megtérülésre számíthatnak, ami a napelemek gyors elterjedését és hosszú távon akár már az energiafüggetlenséget is jelentheti. Jelenleg hat, vagy akár hétszeres növekedéssel számolunk a háztartási méretű napelemek beépített kapacitásában a 2015. évi szinthez képest. Németország erre az útra azonban már sokkal korábban rálépett az Energiewende keretében, amelynek lényege, hogy egyre nagyobb részben megújuló energiaforrásokból szeretnék előállítani az ország villamosenergia-szükségletét. Magyarország az új technológiák adaptálásában Németországhoz képest 4-5 év lemaradásban van. Magyarországon a háztartási méretű naperőművek további elterjedéséhez a javuló megtérülés, az elkölthető jövedelem emelkedése, a zöld energia uniós támogatása és a környezettudatosság erősödése járulhat hozzá. 

(Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) 

MTI

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.