Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Miközben az előrejelzések szerint kisebb lehet az infláció.

Ha másból nem is, a nyugdíjasokat illető ellátások alakulásából ki lehet olvasni, hogy hamarosan választásokat tartanak Magyarországon. Az Orbán-kormány keresi az idős szavazók kegyeit, s ennek érdekében az összes pénzügyi lehetőséget igyekszik bevetni.

Orbán Viktor szimpatizánsai körében 

Nézzük, miről van szó. Mint tegnapi cikkünkben megírtuk, a nyugdíjasok a mostani év végén három különböző jogcímen is pótlólagos bevételhez jutnak. Egyrészt a tervezettnél magasabb infláció miatt jár nekik a kiegészítés novemberben. Aztán a vártnál magasabb gazdasági növekedés miatt jutnak törvény szerint prémiumhoz.

Eddig jogszabályokban rögzített kifizetésekről esett szó: ha beállnak a törvényi feltételek, akkor ezekre jogosulttá válnak az idősek. A kormány azonban itt nem áll meg, és tavalyhoz hasonlóan Erzsébet-utalványokkal lepné meg karácsony előtt a nyugdíjasokat. Erre már nincs törvényi kötelezettsége, de Lázár János ezt azzal magyarázta kérdésünkre, hogy az időseknek részesedniük kell a gazdasági növekedés eredményeiből.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint idén 4 százalék felett lesz a GDP. A kormány tehát kitart korábbi előrejelzése mellett, amely jelenleg a legoptimistább. A Magyar Nemzeti Bank például a szeptemberi inflációs jelentésében 3,6 százalékot jelzett. Az OECD 3 százalékot lát bele a magyar gazdaságba, az Európai Bizottság 2,9 százalékot, az IMF pedig mindössze 2,5 százalékot. De ennél visszafogottabb növekedési ütemet sem zárnak ki más elemzések.

Tegyük hozzá, hogy a jegybankot leszámítva a többi előrejelzés nyári, illetve tavaszi publikálású, vagyis kevesebb gazdasági információ birtokában készültek, mint amelyek most ősszel jelennek majd meg. De ha a törvényi feltételt nézzük a prémium esetében – vagyis azt, hogy 3,5 százalékot meghaladó GDP esetében jár a pluszpénz – akkor azt látjuk, hogy a kormány a kifizetés tegnapi bejelentésével lényegében függetlenítette a gazdasági mutatók alakulásától a prémium kiosztását.

A nyugdíjasok szempontjából izgalmasabb kérdés, hogy az infláció milyen pályát ír le. Friss adat ezúttal is csak a jegybank részéről áll rendelkezésre: Matolcsy Györgyék szerint 2,5 szerint százalékos lehet jövőre az infláció. Ami ebben az érdekes, hogy a nyár elején még 2,8 százalékot jeleztek, időközben azonban olyan információk birtokába juthattak, amelyek a korábban vártnál alacsonyabb inflációt tesznek valószínűbbé. (A többi prognózis 3 százalék feletti értékkel számol, de mint jeleztük, ezek fél- háromnegyed évvel régebbi publikációk.)

Idős polgártársaink pontosan tudják, hogy a januári nyugdíjemelést az arra az évre tervezett inflációhoz kötötten állapítják meg a Fidesz-kormány idején.

A jövő éviről még tavasszal döntött a parlament: az elfogadott 2018-as költségvetés szerint 3 százalékos lesz az infláció, és ennek megfelelő mértékű lesz a nyugdíjak emelése is.

Igen ám, de időközben nőtt az esélye annak – legalábbis a jegybank szerint -, hogy ennél kisebb legyen a fogyasztói áremelkedés mértéke. Kell-e ezek után korrigálni a 2018-as nyugdíjemelést? – kérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Lázár János azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy alakuljanak bárhogy is az árak, maradjon el bármekkora mértékben is az áremelkedés a kormány által jelzettől, a nyugdíjak 3 százalékkal emelkednek januárban.

„Kitartunk a 3 százalékos nyugdíjemelés mellett. Van egy elfogadott költségvetésünk, és nem kívánjuk módosítani a célokat.” – tette egyértelművé a kormány álláspontját a miniszter.

Legkésőbb április táján kiderül, hogy a nyugdíjkiegészítéssel, a prémiummal, az Erzsébet-utalvánnyal és a feltételekhez képest méltányos januári nyugdíjemeléssel mekkora szimpátiát tudott nyerni ebben a szavazótáborban a Fidesz.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.