2017. április 20. 13:25

Egy botrányos uniós pályázati ügyben pedig Gyurcsány-közeli embereket emlegetett.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Több kérdést is feltettünk a mai Kormányinfón Lázár Jánosnak. Először arról kérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy mi volt az oka a múlt heti tájékoztató elmaradásának. Voltak ugyanis olyan vélemények, hogy a CEU-botrány miatt nem vállalta a nyilvánosságot a kormány, mert azokban a napokban hágott a tetőfokára az egyetem ellehetetlenítése miatti elégedetlenségi hullám.
 
Lázár János 
 
Lázár szuptrópikusnak mondta a feltételezést. Kifejtette, hogy kéthetente van csak kormányülés, a köztes hetekben a kabinetek tárgyalják az előterjesztéseket. Jeleztük a miniszternek, hogy ettől függetlenül a Kormányinfókat heti rendszerességgel megtartják, mire Lázár a húsvét előtti nagycsütörtökkel magyarázta, hogy miért nem került sor a tájékoztatóra.
 
Ezek után Lázár egy másik témában tett kijelentésére kérdeztünk vissza. A miniszter a kereskedelmi törvény - a boltok életét nagymértékben megnehezítő - módosításának csúszását egyebek mellett azzal indokolta, hogy a multiknak sok barátja van a döntéshozók között is. Kikre gondol? -firtattuk. A kormány szintjén, vagy lejjebb, a minisztériumi bürokráciában akadályozzák meg a javaslat keresztülvitelét? Lázár erre annyit mondott: érdemes figyelembe venni, hogy ma Magyarországon a Tesco a legnagyobb foglalkoztató...
 
Szóba hoztuk azt a sajtóértesülést is, mely szerint 18 milliárd forint uniós pénzt bukhat Magyarország, mert az egyik, brüsszeli támogatást élvező informatikai fejlesztés közbeszerzési lebonyolítása nem az uniós jogszabályok szerint történt. Lázár hangsúlyozta, hogy a vitatott eljárások a 2004 és 2009 közti időszakra vezethetők vissza. Mint mondta, a projektet Dobrev Klára (Gyurcsány Ferenc felesége - a szerk.) irányította. A közreműködők közül még Heil Pétert említette meg, hozzátéve, hogy ő az Altus-csoportban (ez a Gyurcsány-család érdekeltsége) dolgozik most. A miniszter jelezte, hogy a kormány büntetőfeljelentést készül tenni az ügyben.
 
Végül energetikai témában kértük Lázár véleményét. Az utóbbi időkben ugyanis olyan nyilatkozatok jelentek meg, melyek szerint az energiatermelésben fele-fele arányban az atomnak, illetve az alternatív energiatermelésnek (leginkább a napenergiának) lesz helye. A hagyományos technológiákról nem esett szó, s az elhangzottak alapján az ilyen erőművekre az életciklusuk lejárta után már nem is tart igényt a kormány.
 
Adta magát az utolsó kérdés, hogy Süli János paksi ügyekért felelős tárca nélküli miniszterré való kinevezése után nem érzi-e úgy Lázár, hogy tovább gyengült a pozíciója a kormányban. A Paks II. beruházás ugyanis a Miniszterelnökséghez tartozott eddig. Lázár ezt mondta erre: "Nagyon jó a kérdés, csak semmi értelme."
 
Mint mondta, három havonta jelennek meg értesülések a sajtóban arról, hogy gyengül a hatalma. Emkékeztettük, hogy ez nem lehet véletlen, hiszen az elmúlt egy-másfél évben több fontos és nagy terület - állami cégportfolió, most Paks - került el tőle. Erre azt mondta, hogy kifejezetten örül ennek, mert rengeteg feladata volt, van a Miniszterelnökségnek. Szerinte nagyon jó munkát végeznek a kollégái, Paks előkészítését is magas színvonalon végezték el, még a miniszterelnök is elégedetten beszélt erről. Lázár szerint őt olyan munkákkal bízzák meg, amikor egy csődben lévő területet kell rendbe tenni, és továbbadni.
 
Végül Orbán Viktor bölcsességét dicsérte, hogy Süli János személyében egy polgármestert választott miniszternek. (Lázár Hódmezővásárhely polgármestere volt, mielőtt bekerült a kormányba.) 
 
Baka F. Zoltán
 
mfor.hu