Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) a Miniszterelnökség kezdeményezésére a Várgondnokság Nkft. vagyonkezelésébe adja a Citadella-ingatlanegyüttest - közölte az MNV Zrt.

A tájékoztatás szerint az MNV Zrt. irányelveinek megfelelően az ingatlanegyüttes hasznosításánál is a legfőbb cél a területek transzparens, a világörökségi címhez méltó kezelése.

Magyarország kormányának egyik legfőbb szándéka, hogy a Citadella-ingatlanegyüttes sorsa méltó módon rendeződjön. Továbbá célkitűzés az is, hogy a Budai Várnegyed rekonstrukciójával párhuzamosan az UNESCO Világörökség részét képező Citadella rehabilitációja is megvalósuljon. Ebben a feladatban kiemelt szerepet vállalt a Miniszterelnökség - áll a közleményben.

A most megkötött szerződés értelmében a Citadella több mint 3 hektárnyi területe a Miniszterelnökséghez tartozó Várgondnokság Nkft. vagyonkezelésébe kerül.

A tájékoztatás jelzi: a vagyonkezelésbe adás a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, Lázár János jóváhagyásával valósult meg. A vagyonkezelésbe adás során a világörökségről szóló törvényt és az 1972-ben Párizsban elfogadott "a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló" egyezményt is figyelembe vették.

Azzal, hogy a Várgondnokság Nkft. kapta meg a vagyonkezelői jogot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő biztosítékát látja annak, hogy az ingatlan rendeltetésszerűen és hatékonyan fog működni. Egyben állapotának védelme, valamint értékének megőrzése és gyarapítása továbbra is elsődleges szempont marad - olvasható a közleményben.

Az MNV Zrt. az ügylettel kapcsolatban az MTI érdeklődésére közölte: a birtokba lépéssel kapcsolatban megtett intézkedéseknek köszönhetően az ingatlanegyüttes teljes területét és minden helyiségét sikerült birtokba venni. Hozzátették: vannak még folyamatban lévő perek a korábbi bérlőkkel, azonban - tekintettel arra, hogy ezen ügyekben jogerős döntés még nem született - a perek állásáról és tartalmáról jelenleg nem áll módjában a társaságnak további tájékoztatást adni.

A kezelő kiválasztása során fontos szempont volt, hogy a társaság már széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a világörökségi területen lévő műemlékek fenntartásában (Várkert Bazár, Budai Vár), rekonstrukciójában, és többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságról van szó, amely - a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján - jogosult az ingatlan vagyonkezelésére.

Közölték azt is, hogy elárusító helyek - a várbejárat melletti felépítmény kivételével - a Citadella ingatlan telekhatárain belül nem találhatóak. Az állami vagyon bérleti szerződés útján történő hasznosítására az állami vagyonról és a nemzeti vagyonról szóló törvények vonatkozó rendelkezései alapján, főszabály szerint versenyeztetési eljárás lefolytatásával nyílhat lehetőség, természetesen illeszkedve a világörökségi előírásokhoz.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.