2015. július 12. 07:58

A lízingtársaságok eddig is csak a legvégső esetben éltek a lízingelt autó visszavételének jogszabályi lehetőségével, ez a gyakorlat nem változik, de a társaságoknak továbbra is joguk van visszavenni a finanszírozott eszközt - mondta Lévai Gábor, Magyar Lízingszövetség főtitkára, azután, hogy a Kúria döntést hozott a lízingszövetség egyik tagvállalatával szemben indított perben.

A Kúria napokban hozott döntése értelmében a finanszírozott járművet önhatalmúlag nem, csak bírósági határozat ellenében vehetik vissza a pénzügyi szolgáltatók az adós nemfizetése esetén. A Magyar Lízingszövetség főtitkára a döntésre reagálva közölte: a lízingtársaságok ezt megelőzően is csak a legvégső esetben vették vissza az autót, miközben a lízingcégek érdeke természetesen az, hogy ügyfeleik teljesítsék szerződésben rögzített fizetési kötelezettségüket.

Kiemelte: a lízingtársaságok a nem fizető ügyfelek esetében követeléskezelő társaságot bíznak meg az ügyek rendezésével. Ezek a társaságok pedig csak akkor vehetik birtokba az eszközt, ha az ügyfél beleegyezik az autó átadásába. Amennyiben az ügyfél nem akarja átadni az autót, a behajtó cég eredménytelennek minősíti az eljárását, a finanszírozó lízingcég pedig pert indít az adós ellen - magyarázta Lévai Gábor.

"A gyakorlat azt mutatja, hogy ezeket a pereket a lízingtársaságok jellemzően megnyerik, a felmerülő perköltségeket pedig az adósnak kell megfizetnie" - emelte ki a főtitkár. Rámutatott: téves tehát az a több sajtóorgánumban is megjelent információ, amely szerint a Kúria döntése értelmében a lízingtárságoknak ne lenne joguk és lehetőségük az általuk finanszírozott eszköz visszavételére.

Az az állítás sem állja meg a helyét, hogy a finanszírozó társaságok ne adhatnák át a nem fizető adósok adatait a követeléskezelőknek, hiszen erre a hitelintézeti törvény alapján lehetőségük van - emelte ki Lévai Gábor. A főtitkár rámutatott: a Kúria mostani döntése szerint a nem fizető ügyfeleknek továbbra is számolniuk kell a lízingtartozások nem teljesítéséből származó következményekkel.

A lízingszövetség tagvállalatai természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fizetési gondokkal küzdő ügyfeleikkel közösen megoldást találjanak a problémára, akár fizetéskönnyítéssel, akár átütemezési lehetőségekkel. Fontos azonban, hogy a nemfizetés és az együttműködés elmaradása, vagy megtagadása esetén a lízingcégek bírósághoz fordulhatnak - hangsúlyozta Lévai Gábor.

A főtitkár kiemelte: fontos tudni, hogy a fedezetként felajánlott gépjárműnek a szerződés felmondását követő, jogszerűtlen használatából eredő esetleges állagromlásból és kopásból eredő többletköltségeket, valamint a használat havi díjait kötbérként felszámíthatják a lízingcégek. Így a nem együttműködő, és egyébként is nehéz helyzetben lévő adós - értelmetlenül - további összegekkel növelheti kötelezettségeit. Fontos kiemelni azt is, hogy a birtokbaadás pillanatáig az ügyfél köteles fenntartani az eszköz biztosítását is - emelte ki Lévai Gábor.

A főtitkár hozzáfűzte: a Magyar Lízingszövetség ezért azt tanácsolja a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleknek, hogy keressék fel a lízingcéget, ahol a társaság munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a fizetési nehézségek kezelésében is. A szövetség emellett azt javasolja az ügyfeleknek, hogy a vitás esetekben a Magyar Nemzeti Bank által működtetett Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) forduljanak - mondta végül Lévai Gábor.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.