<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már idén megkezdi tetemes adósságának törlesztését az a dubaji kormányzati tulajdonban lévő ingatlanfejlesztő cég, amelynek a nevéhez fűződik a világ egyik leghíresebb mesterséges szigetcsoportja, a pálmafa alakú Pálmaszigetek megépítése.

A Nahíl (Nakheel) társaság vasárnap közölte: az ingatlanpiac erőteljes növekedése és a dubaji gazdasági helyzet javulása fellendítette a cég pénzügyi helyzetét. Ezért még idén visszafizet átszámítva 1,1 milliárd dollár (242 milliárd forint) olyan adósságot, amely csak 2015-ben lenne esedékes. További 820 ezer dollárt (180 milliárd forint) 2015-ben törleszt, ezzel összesen 1,92 milliárd dollárral (422 milliárd forint) csökkenti adósságát 2015 végéig a szerződésekben szereplő 1,86 milliárd dollár (410 milliárd forint) helyett.

Az ingatlanfejlesztőnek összesen 2,15 milliárd dollár (473 milliárd forint) banki tartozása van, és 1,23 milliárd dollár (270 milliárd forint) kötvényadóssága, amely 2016-ban jár le. Jelentős részben a Nahíl eladósodottsága okozta Dubaj pénzügyi válságát, amelynek bejelentése 2009 végén meglepte a piacokat.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek többi sejkségéhez képest kevésbé gazdag kőolajban, ezért az idegenforgalomra és hitelből fedezett, óriási értékű luxusingatlan-beruházásokra alapozta gazdaságának fejlesztését. A pénzügyi válság miatt azonban a luxusingatlan-szektor forgalma elapadt, az építkezések leálltak, és gyakorlatilag egyik napról a másikra bevételek nélkül maradtak a fejlesztők, köztük a Nahíl, amely a legnagyobb dubaji állami holding, a Dubai World része.

Az ingatlanfejlesztőnek 7,3 milliárd dolláros (1600 milliárd forint) pénzügyi mentőövet nyújtott az Egyesült Arab Emírségek központi kormánya, a Nahíl ennek csak alig több mint 40 százalékát vette igénybe saját közlése szerint.

A cég azzal is igyekezett jelezni, hogy rendben vannak a pénzügyei, hogy iPadeket és luxus karórákat osztott ki a Nahíl sajtótájékoztatóján résztvevő újságíróknak. A The Wall Street Journal újságírója a szerkesztőségi irányelvnek megfelelően nem fogadta el az ajándékot.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.