2p

Már idén megkezdi tetemes adósságának törlesztését az a dubaji kormányzati tulajdonban lévő ingatlanfejlesztő cég, amelynek a nevéhez fűződik a világ egyik leghíresebb mesterséges szigetcsoportja, a pálmafa alakú Pálmaszigetek megépítése.

A Nahíl (Nakheel) társaság vasárnap közölte: az ingatlanpiac erőteljes növekedése és a dubaji gazdasági helyzet javulása fellendítette a cég pénzügyi helyzetét. Ezért még idén visszafizet átszámítva 1,1 milliárd dollár (242 milliárd forint) olyan adósságot, amely csak 2015-ben lenne esedékes. További 820 ezer dollárt (180 milliárd forint) 2015-ben törleszt, ezzel összesen 1,92 milliárd dollárral (422 milliárd forint) csökkenti adósságát 2015 végéig a szerződésekben szereplő 1,86 milliárd dollár (410 milliárd forint) helyett.

Az ingatlanfejlesztőnek összesen 2,15 milliárd dollár (473 milliárd forint) banki tartozása van, és 1,23 milliárd dollár (270 milliárd forint) kötvényadóssága, amely 2016-ban jár le. Jelentős részben a Nahíl eladósodottsága okozta Dubaj pénzügyi válságát, amelynek bejelentése 2009 végén meglepte a piacokat.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek többi sejkségéhez képest kevésbé gazdag kőolajban, ezért az idegenforgalomra és hitelből fedezett, óriási értékű luxusingatlan-beruházásokra alapozta gazdaságának fejlesztését. A pénzügyi válság miatt azonban a luxusingatlan-szektor forgalma elapadt, az építkezések leálltak, és gyakorlatilag egyik napról a másikra bevételek nélkül maradtak a fejlesztők, köztük a Nahíl, amely a legnagyobb dubaji állami holding, a Dubai World része.

Az ingatlanfejlesztőnek 7,3 milliárd dolláros (1600 milliárd forint) pénzügyi mentőövet nyújtott az Egyesült Arab Emírségek központi kormánya, a Nahíl ennek csak alig több mint 40 százalékát vette igénybe saját közlése szerint.

A cég azzal is igyekezett jelezni, hogy rendben vannak a pénzügyei, hogy iPadeket és luxus karórákat osztott ki a Nahíl sajtótájékoztatóján résztvevő újságíróknak. A The Wall Street Journal újságírója a szerkesztőségi irányelvnek megfelelően nem fogadta el az ajándékot.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!