3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolásait a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő 2015-re szóló menetrendjében március 20-ára tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat elbírálását.

A Standard & Poor's az idén első ízben vizsgálja a magyar besorolásokat. A cég 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország ezután szeptember 18-án kerül ismét sorra.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service adósosztályzat-elbírálási listáján Magyarország két hete szerepelt, ám a Moody's akkor nem hajtott végre államadós-besorolási felülvizsgálatot a magyar minősítések esetében.

Ez nem is kötelező. Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott és Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

A hosszú ideje honos gyakorlat alapján a hitelminősítők az esetek többségében először a besorolások kilátását módosítják, és rendszerint ezt követi az osztályzatok változtatása.

Semmilyen szabály nem zárja ki ugyan stabil kilátású adósosztályzatok javítását előzetes pozitív kilátás nélkül, ennél jóval gyakoribb azonban a besorolások előzetes negatív kilátás nélküli rontása, abban az esetben, ha az érintett kereskedelmi vagy szuverén adós pénzügyi mutatóiban azonnali hitelminősítői lépést igénylő heveny romlás következik be.

Magyarországot mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Standard & Poor's mellett a Moody's és a Fitch Ratings is - stabil osztályzati kilátással tartja nyilván.

Magyarországra a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél "BB/B". A hosszú futamidejű "BB" magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Mindkét osztályzat egy osztattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!