2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Macedónia hajlik arra, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a napokban 400 millió eurós hitelt vegyen fel, és emellett, kiegészítésként, eurókötvény-kibocsátást is fontolgat - közölte hétfőn a gazdasági ügyekért felelős kormányfő-helyettes.

Vladimir Pesevszki egy bécsi konferencia kapcsán nyilatkozott a Reutersnek.

Az IMF - amely jelenleg küldöttséggel tárgyal Macedóniában - 1-1,3 százalékos kamatra adna hitelt, míg a nemzetközi hitelpiacokon, eurókötvénnyel 7-9 százalékkal tudna hitelhez jutni Macedónia.

Pesevszki elmondta, hogy az IMF most még vonzóbb ajánlatokkal jelentkezik, és a mostani esetleges hitel olyan új konstrukció lenne, amely a hagyományos készenléti hitelekhez képest kevesebb kötöttséggel járna.

Ugyanakkor a választás nem egyértelmű, és nem is elsősorban a hitelköltségekről van szó. Szkopje a befektetők felé azt szeretné jelezni, hogy az IMF segítsége nélkül is úrrá tud lenni a válság következményein - hangsúlyozta Pesevszki.

Szkopje 200-250 millió eurós eurókötvény kibocsátást is fontolgat, vagyis a legvalószínűbb változat a kétféle hitel kombinációja.

Tavaly a macedón GDP 0,6 százalékkal csökkent, az idén 1-2 százalékos, jövőre már 2,5-3,5 százalékos növekedést várnak.

Ugyanakkor nem elégedettek a külföldi tőkebeáramlással, és azt tervezik, hogy további kedvezményekkel csábítják a be a működőtőke-befektetőket.

Tavaly Macedónia 175 millió euró értékben bocsátott ki eurókötvényt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!