1p

Az első negyedéves vergődés után beindulni látszanak a pozitív folyamatok.

Az ipari termelés volumene 2016 májusban 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első negyedévben mindössze 0,3 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás a múlt év azonos időszakához képest, az áprilisi 5,4 százalékos növekedés után a májusi adat már jóval biztatóbb a második negyedévi teljesítményt vetít előre.

A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal emelkedett, az idén májusban kettővel több volt a munkanapok száma mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban ismét csökkent, 0,7 százalékkal. Az ipari termelés tavaly október óta egyedül áprilisban nőtt a megelőző hónaphoz képest, igaz  akkor kiugró, 5,4 százalékos emelkedést ért el, ettől eltekintve a januári stagnálás bizonyult a legjobb adatnak a májusig eltelt hét hónapban.

A termelés az év első öt hónapjában 3,0 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakit.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!