2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Megtartotta alakuló közgyűlését a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara szerdán Nyíregyházán, a gazdasági köztestület feladata lesz Magyarország és Ukrajna kis- és középvállalkozásai külpiacra jutásának segítése, a partnerkapcsolatok építése, valamint az üzleti kapcsolatok közvetítése és továbbfejlesztése.

A szervezet célja, hogy az Ukrajnában működő magyar tulajdonú cégek, illetve a Magyarország iránt érdeklődő, vagy magyar cégekkel kapcsolatban lévő helyi cégek számára érdekvédelmet biztosítson, és szolgáltatásaival szakmai támogatást nyújtson a vállalkozásoknak a magyar nemzeti kamarai rendszerre támaszkodva.

A vegyes kamara létrejöttét indokolja, hogy Magyarország Ukrajna egyik legfontosabb export- és importpartnere. Az elmúlt évben a kétoldali áruforgalom magyar-ukrán mintegy 4 milliárd dollár volt, az idén azonban a gazdasági válság hatására idén ötven százalékkal visszaesett – mondta Szentpéteri Bertalan, a Magyar-Ukrán Kereskedelmi Kamara elnöke az MTI-nek.

A szervezet vezetője hangsúlyozta: nagy figyelmet fognak fordítani a kapcsolati tőke fejlesztésére. Szentpéteri Bertalan szerint ugyanis kevés információ áll rendelkezésre a jellemzően tőke- és kapcsolatszegény magyar vállalkozók számára az ukrán gazdaságról, és az üzleti-befektetési viszonyokról.

A most létrejött szervezet beruházási és értékesítési tanácsadással, aktuális gazdasági információk nyújtásával, és - uniós forrásokra támaszkodva – együttműködési, kooperációs projektek kezdeményezésével járul hozzá a két ország gazdasági és műszaki kapcsolatainak fejlesztéséhez.

A vegyes kamara tagja lehet ukrajnai bejegyzésű, magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég, magyarországi gazdasági kapcsolatok iránt érdeklődő ukrán cég, illetve az ukrán gazdasági kapcsolatok iránt érdeklődő magyarországi vállalat. Csatlakozási szándékát az eddigi három tagtoborzó rendezvényünkön 42 cég jelezte – közölte Szentpéteri Bertalan.

A szervezet működését tagdíjakból, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara anyagi hozzájárulásából fedezik, de jelentős összeggel támogatta kamara megalakítását a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium is; ennek nagyságáról azonban az elnök nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek.

A vegyes kamara székhelye – mivel Ukrajnában a jogi környezet jelenleg nem teszi lehetővé vegyes kamara alapítását – Nyíregyházán működik, Ungváron pedig képviseletet nyitnak.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!