4p

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség határideje, amely az idei évben május 20., az APEH megkezdte figyelmeztető kampányát. A hivatal emellett a társadalombiztosítás jogviszony ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatairól is tájékoztatott. Mfor.hu beszámoló.

Sokan hiányoznak a TB-rendszeréből (Mfor-montázs)

Tekintve, hogy nyakunkon a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség határideje, május 20., az APEH megkezdte figyelmeztető kampányát. Idáig csaknem ugyanannyi,mintegy 1 millió 700 ezer bevallás érkezett be az adóhivatalhoz, mint a tavalyi évben, közölte keddi sajtótájékoztatóján az adóhivatal elnökhelyettese, Polgár Péter. Valamivel nőtt az elektronikus úton benyújtott bevallások száma, a tavalyi 23 százalékhoz képest az idén már az adózók 27 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Egyre többen használják az APEH honlapjáról letölthető programot is a kitöltéshez.

Május 20. a bevallási határidő a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeknek, akiknek kifizetőtől, munkáltatótól származó adóköteles jövedelmük volt és nem kértek adóhatósági vagy munkáltatói adómegállapítást, ezenkívül az adószámmal rendelkező, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyek és az őstermelői tevékenységet folytató magánszemélyek számára.

A bevallási kötelezettség teljesítéséhez az adóhatóság 2008 január 15-e és január 31-e között névre szólóan eljuttatta a 0753. számú szja bevallásnyomtatványt, vagy tájékoztató levelet küldött. Számos típushiba előfordul a kitöltés során, így például nagyon sokan elfelejtik aláírni a bevallást, míg szintén többen hibásan számítják ki az adót, illetőleg az adójóváírást. Sokan nem járnak el körültekintően a kedvezmények érvényesítése során sem. Nem árt tudni, hogy a 3,9 millió forintot meghaladó éves összes jövedelem esetén a tandíj, közcélú adományok, biztosítások kedvezményén túl nem érvényesíthető a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulék, magánnyugdíj-pénztári tagdíj, továbbá a magánnyugdíj-pénztári tagdíj kiegészítés kedvezménye.

Természetesen az idei évben is lehetőség van az adóhatósági adómegállapításra, amelynek során az APEH megállapítja az adókötelezettséget és május 20-ig postára adja a magánszemély részére. Amennyiben az adóhatóság befizetendő személyi jövedelemadót, különadót, egészségügyi hozzájárulást állapít meg,azt június 20-ig kell megfizetnie a magánszemélynek. Utóbbi módszerrel azonban csupán 4 és fél ezren éltek az elmúlt adózási évben, mutatott rá . Munkáltatói adómegállapítás esetén szintén május 20. az elkészítési és a magánszemély részére történő átadásnak a határideje, míg az adóhatóság részére június 10-ig elektronikus úton kell megküldenie a munkáltatónak az adómegállapítást.

Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese tájékoztatást adott arról is, hogy a társadalombiztosítási jogviszony ellenőrzésével kapcsolatban milyen eredményre jutott az adóhatóság eddig. Az idei év eleje óta az APEH ellenőrzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott adatok alapján az egészségbiztosítási járulékok fizetését, illetve azt, van-e élő társadalombiztosítási jogviszonyuk az OEP-től által jelzetteknek.

A statisztikák szerint több, mint 100 ezren nincsenek meg a TB-rendszerben. A hivatal hamarosan az első tízezer levelet postázza az érintetteknek, amelyben adategyeztetésre hívja fel azokat, akiknél valamilyen hiányosságot, vagy problémát tárt fel a társadalombiztosítások kapcsán.

Az OEP által az APEH részére szolgáltatott adatok alapján megállapítható, hogy mintegy 34 ezer magánszemély nem rendelkezik adóazonostó jellel, ők az OEP által megadott levelezési címre kapnak értesítőt. Számukra lehetőséget teremtünk arra, hogy amennyiben rendelkeznek adóazonosítóval, úgy azt jelentések az adóhivatal felé, közölte Balázs Eszter, az Adóügyi Főosztály főosztályvezetője.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!