TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Újra kell számolni a 2018-as büdzsét, ha mégis újranyitják a bértárgyalásokat.

Megjelent a 2018-as költségvetés megtervezéséhez szükséges dokumentum, ami alapján az intézmények össze tudják állítani saját büdzséjüket. Jellegükből fakadóan gazdasági információkban szegényesek ezek a kötetet, az mfor azért talált benne érdekességet.

Például azt, hogy a költségvetési szerveknek 2 százalékponttal alacsonyabb szociális hozzájárulási adóval kell számolniuk 2018-ra az ideihez képest. Ez két okból is értékes információ. Egyrészt, mert a kormány és a munkaadók, munkavállalók bérmegállapodása szerint jövőre akár 2,5 százalékponttal is mérséklődhet a szochó, amennyiben teljesül a béremelésre vonatkozó feltétel. Idén január és szeptember között legalább 11 százalékkal kell ehhez emelkedniük a bruttó béreknek, s ha ez megvan, akkor a 2 százalékponton felül újabb 0.5 százalékponttal vágják vissza a munkaadókat terhelő járulékot.

Főszabályként tehát a 2 százalékpontos csökkentés mellett kell megtervezni a büdzsét. A Nemzetgazdasági Minisztérium külön felhívja a fejezetgazdák figyelmét arra, hogy a tervezésnél nem kell számolniuk a bérmegállapodásban feltételhez kötött további tehercsökkentéssel.

Ez azonban nem zárja ki, hogy megtörténjen a 2,5 százalékpontos vágás - derül ki a kötetből. A feltételek teljesülésének hatása évközi intézkedéssel kerül kezelésre - szerepel így, szó szerint a köriratban.

Ami azt jelenti, hogy valószínűleg a költségvetés tartalékának, vagy a lendületes év eleji béremelkedések miatt befolyó többletbevételek felhasználásával jut majd forrás erre a lépésre. Ez persze a költségvetés esetében nem jelent mást, mint hogy egyik zsebből a másikba kerül a pénz, de a járulékszint rögzítése a tervezési köriratban azt jelenti, hogy a versenyszektorból is e paraméterek szerint várja majd a befizetéseket az állam.

S akkor még szóba sem hoztuk, hogy a munkavállalók, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara részéről már megfogalmazódott olyan igény, hogy idén nyíljon újra a bérmegállapodás, s az abban foglaltakhoz képest még nagyobb mértékben csökkenjen a szochó (illetve emelkedjen a minimálbér) a következő évben. Ezzel jelen állás szerint nem számol a gazdasági tárca. Ami érthető, hiszen a hatályos jogszabályok szerint készülhet csak el a büdzsé.

Ugyanakkor ha tényleg tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, akkor ősszel nem csak a bérmegállapodást, de a 2018-as költségvetést is módosítani kell majd.

Azt a büdzsét, amit a kiszámíthatóságra hivatkozva évek óta tavasszal fogadtat el a parlamenttel a kormány.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.