2017. március 17. 13:50

Újra kell számolni a 2018-as büdzsét, ha mégis újranyitják a bértárgyalásokat.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Megjelent a 2018-as költségvetés megtervezéséhez szükséges dokumentum, ami alapján az intézmények össze tudják állítani saját büdzséjüket. Jellegükből fakadóan gazdasági információkban szegényesek ezek a kötetet, az mfor azért talált benne érdekességet.

Például azt, hogy a költségvetési szerveknek 2 százalékponttal alacsonyabb szociális hozzájárulási adóval kell számolniuk 2018-ra az ideihez képest. Ez két okból is értékes információ. Egyrészt, mert a kormány és a munkaadók, munkavállalók bérmegállapodása szerint jövőre akár 2,5 százalékponttal is mérséklődhet a szochó, amennyiben teljesül a béremelésre vonatkozó feltétel. Idén január és szeptember között legalább 11 százalékkal kell ehhez emelkedniük a bruttó béreknek, s ha ez megvan, akkor a 2 százalékponton felül újabb 0.5 százalékponttal vágják vissza a munkaadókat terhelő járulékot.

Főszabályként tehát a 2 százalékpontos csökkentés mellett kell megtervezni a büdzsét. A Nemzetgazdasági Minisztérium külön felhívja a fejezetgazdák figyelmét arra, hogy a tervezésnél nem kell számolniuk a bérmegállapodásban feltételhez kötött további tehercsökkentéssel.

Ez azonban nem zárja ki, hogy megtörténjen a 2,5 százalékpontos vágás - derül ki a kötetből. A feltételek teljesülésének hatása évközi intézkedéssel kerül kezelésre - szerepel így, szó szerint a köriratban.

Ami azt jelenti, hogy valószínűleg a költségvetés tartalékának, vagy a lendületes év eleji béremelkedések miatt befolyó többletbevételek felhasználásával jut majd forrás erre a lépésre. Ez persze a költségvetés esetében nem jelent mást, mint hogy egyik zsebből a másikba kerül a pénz, de a járulékszint rögzítése a tervezési köriratban azt jelenti, hogy a versenyszektorból is e paraméterek szerint várja majd a befizetéseket az állam.

S akkor még szóba sem hoztuk, hogy a munkavállalók, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara részéről már megfogalmazódott olyan igény, hogy idén nyíljon újra a bérmegállapodás, s az abban foglaltakhoz képest még nagyobb mértékben csökkenjen a szochó (illetve emelkedjen a minimálbér) a következő évben. Ezzel jelen állás szerint nem számol a gazdasági tárca. Ami érthető, hiszen a hatályos jogszabályok szerint készülhet csak el a büdzsé.

Ugyanakkor ha tényleg tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, akkor ősszel nem csak a bérmegállapodást, de a 2018-as költségvetést is módosítani kell majd.

Azt a büdzsét, amit a kiszámíthatóságra hivatkozva évek óta tavasszal fogadtat el a parlamenttel a kormány.

Baka F. Zoltán

mfor.hu