2p

A finn Nokia Corp. távközlési berendezésgyártó vállalat szerdán bejelentette, hogy megállapodott francia konkurense, az Alcatel-Lucent SA megvásárlásáról.

A megállapodás a francia kormány támogatásával hónapok óta zajló tárgyalások végére tett pontot és ezzel beigazolódott a szakértőknek az az évek óta hangoztatott véleménye, hogy a két európai mobil távközlési hálózati berendezésgyártónak össze kell fognia, ha fel akarja venni a versenyt a svéd Ericsson és a kínai Huawei Technologies vállalatokkal.

A Nokia és az Alcatel-Lucent vezérigazgatója kedd délután tárgyalt Francois Hollande francia államfővel, és a francia kormány jelezte, hogy támogatja a felvásárlást.

A két vállalat igazgatótanácsa által már jóváhagyott felvásárlás keretében a Nokia minden Alcatel-Lucent részvényt 0,55 új kibocsátású Nokia-részvényre cserél be, ami végeredményben azt jelenti, hogy az egyesülő vállalatban az Alcatel-Lucent részvényesek tulajdonhányada 33,5 százalék lesz. A francia cég piaci tőkeértékét 15,6 milliárd euróra árazza a felvásárlási ügylet, amit várhatóan a jövő év első felében zárnak le.

A felvásárlás után a Nokia továbbra is Finnországban székel majd a jelenlegi elnök és vezérigazgató irányítása alatt. Az egyesülő vállalat fenntartja erős kutatóbázisait Franciaországban, és a közös cég alelnökét az Alcatel-Lucent adja.

A helsinki értéktőzsdén a Nokia árfolyama 3,3 százalék pluszban indított szerdán, Stockholmban az Ericsson 3,2 százalékkal gyengüléssel, Párizsban az Alcatel-Lucent 8,3 százalékos eséssel kezdett.

Az egyesülő két vállalat együttesen 25,9 milliárd euró forgalmat bonyolított le 2014-ben, az Ericcson forgalma 25,1 milliárd euró volt, a Huawei távközlési berendezés üzletága pedig 23,6 milliárd euró.

Az Infonetics piackutató cég adatai szerint a Nokia 17 százalékos részesedéssel rendelkezett 2014-ben a vezeték nélküli hálózati berendezések piacán, míg az Ericsson 30 százalékkal, a Huawei 20 százalékkal, a kínai ZTE 11 százalékkal, az Alcatel pedig 10 százalékkal.

A tervet még mindkét vállalat részvényeseinek el kell fogadniuk. A Nokia május 5-én, az Alcatel-Lucent május 26-án tartja részvényesi közgyűlését.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!