<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A finn Nokia Corp. távközlési berendezésgyártó vállalat szerdán bejelentette, hogy megállapodott francia konkurense, az Alcatel-Lucent SA megvásárlásáról.

A megállapodás a francia kormány támogatásával hónapok óta zajló tárgyalások végére tett pontot és ezzel beigazolódott a szakértőknek az az évek óta hangoztatott véleménye, hogy a két európai mobil távközlési hálózati berendezésgyártónak össze kell fognia, ha fel akarja venni a versenyt a svéd Ericsson és a kínai Huawei Technologies vállalatokkal.

A Nokia és az Alcatel-Lucent vezérigazgatója kedd délután tárgyalt Francois Hollande francia államfővel, és a francia kormány jelezte, hogy támogatja a felvásárlást.

A két vállalat igazgatótanácsa által már jóváhagyott felvásárlás keretében a Nokia minden Alcatel-Lucent részvényt 0,55 új kibocsátású Nokia-részvényre cserél be, ami végeredményben azt jelenti, hogy az egyesülő vállalatban az Alcatel-Lucent részvényesek tulajdonhányada 33,5 százalék lesz. A francia cég piaci tőkeértékét 15,6 milliárd euróra árazza a felvásárlási ügylet, amit várhatóan a jövő év első felében zárnak le.

A felvásárlás után a Nokia továbbra is Finnországban székel majd a jelenlegi elnök és vezérigazgató irányítása alatt. Az egyesülő vállalat fenntartja erős kutatóbázisait Franciaországban, és a közös cég alelnökét az Alcatel-Lucent adja.

A helsinki értéktőzsdén a Nokia árfolyama 3,3 százalék pluszban indított szerdán, Stockholmban az Ericsson 3,2 százalékkal gyengüléssel, Párizsban az Alcatel-Lucent 8,3 százalékos eséssel kezdett.

Az egyesülő két vállalat együttesen 25,9 milliárd euró forgalmat bonyolított le 2014-ben, az Ericcson forgalma 25,1 milliárd euró volt, a Huawei távközlési berendezés üzletága pedig 23,6 milliárd euró.

Az Infonetics piackutató cég adatai szerint a Nokia 17 százalékos részesedéssel rendelkezett 2014-ben a vezeték nélküli hálózati berendezések piacán, míg az Ericsson 30 százalékkal, a Huawei 20 százalékkal, a kínai ZTE 11 százalékkal, az Alcatel pedig 10 százalékkal.

A tervet még mindkét vállalat részvényeseinek el kell fogadniuk. A Nokia május 5-én, az Alcatel-Lucent május 26-án tartja részvényesi közgyűlését.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.