5p

Szokás szerint a közelmúltban frissítették makrogazdasági előrejelzéseiket a legnagyobb hazai elemzőcégek, illetve a nemzeti bank. A többség tovább rontotta növekedési prognózisát, a piaci jóslatok már a közelében sincsenek a kormány vágyálmainak, azonban a kabinet egyelőre hallgat arról, mikor vizsgálhatja felül saját makropályáját. Mfor.hu-háttér.

Egyre kínosabb a hallgatás

Szinte minden jelentősebb hazai elemzőcég frissítette makrogazdasági várakozásait az idei évre és 2013-ra, egyedül a Kopint-Tárki maradt le kicsit, ők csak jövő szerdán tartják aktuális negyedéves sajtótájékoztatójukat. A többség tovább csökkentette a magyar gazdasággal kapcsolatos növekedési előrejelzését, ezért egyre kínosabb, hogy a kormány tavasz óta folyamatosan kitart az 1,6 százalékos 2013-as GDP-bővülés mellett, sőt néha vágyálmokban 2 százalékos növekedésről is lehetett hallani.

Hivatalosan egyelőre nem tudni, mikor lehet új makropályája a kormánynak, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a múlt hét elején mindössze annyit mondott, hogy folyamatosan figyelik a helyzetet, és szükség esetén csökkentik majd növekedési előrejelzéseiket. Az ügy már csak azért is fontos lenne, mert a hírek szerint ez az egyik legkomolyabb konfliktus a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság tágyalódelegációja, valamint a magyar kormány között. A szervezetek ugyanis 2013-ra a kormánynál gyengébb növekedési ütemet várnak, ez pedig negatív hatással lehet a költségvetésre.

Az IMF és az EB esetében szintén nincs tavasz óta hivatalos előrejelzés, ezért nem tudni, mekkora az eltérés az álláspontok között. Az év első felében a Valutaalap például hivatalosan még a kormánynál is erőteljesebb gazdasági bővülést tartott elképzelhetőnek a jövő évre, a Bizottság viszont már akkor is csak egy százalékos növekedéssel kalkulált. Azóta egyes londoni elemzők már azzal riogatnak, hogy akár 2013-ban is csökkenhet a magyar gazdaság teljesítménye. Az IMF egyébként honlapja szerint jövő kedden frissíti World Economic Outlook című kiadványának aktuális fejezeteit, akkor kiderülhet, mire számítanak Magyarországon.

Már a Századvég sem hisz a kormánynak

A hazai elemzőcégek és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is az utóbbi hetekben álltak elő friss 2012-es és 2013-as elemzéseikkel. Ezekben a többség tovább rontotta a gazdaság kilátásait, vagyis egyre nagyobb a szakadék a kormány vágyai és a piaci várakozások között. A növekedést tekintve a Pénzügykutató és a Századvég Gazdaságkutató előrejelzése áll a legközelebb a jövő évi költségvetésben rögzített 1,6 százalékhoz, mindkét cég 0,9 százalékos GDP-bővülést vár. A legpesszimistább a jegybank, mely szeptemberi inflációs jelentésében minimális mértékben 0,7 százalékra vágta vissza becslését a jövő évre.

Abban szinte minden szakember egyetért, hogy jövőre is az export lehet a hazai gazdaság húzóereje, miközben a beruházások legjobb esetben is stagnálhatnak. A nemzetközi konjunktúra lassulásának hatásait ugyanakkor eltérően ítélik meg az elemzők, ennek köszönhetően az exportbővülésre vonatkozó becslések 5 és 8 százalék között szóródnak.

Az infláció tekintetében szintén csak a nemzetközi szervezetek elavultnak mondható becslése alacsonyabb a kormány 4,2 százalékos előrejelzésénél, melyhez itthon a legközelebb szintén a Századvég áll 4,3 százalékos jóslatával. A nemzeti bank viszont 5 százalékos drágulást sem tart elképzelhetetlennek jövőre, amivel kilóg a mezőnyből. A magasabb infláció egyébként nem feltétlenül rossz a kormánynak, hiszen a tervezettnél erőteljesebb pénzromlás extrabevételeket jelenthet a költségvetésnek, amire most szükség is lenne.

Külön érdekesség, hogy a Századvég Gazdaságkutató szinte minden területen a kormánynál pesszimistább, miközben a cég idén kötött több milliárd forintos tanácsadói szerződést a kabinettel. Vagyis a jelek szerint lenne, aki jót súgjon a döntéshozóknak, de azok vagy nem hallgatják meg, vagy nem veszik figyelembe.

Senki sem látja a 3 százalék alatti hiányt

A fentiekhez hasonló a helyzet a költségvetési hiány alakulását illetően is: abban egyetért az elemzők többsége, hogy az idei évben tarthatónak látszik a 2,5 százalékos deficitcél, 2013-ra azonban senki nem vár 2,2 százalékos hiányt, holott a kormány célja még ma is az hivatalosan. A szakértők szerint ennek eléréséhez 400-600 milliárdos kiigazítás is kellhet, ezért tűnik valószínűnek az a forgatókönyv, hogy a célt mondjuk felemelik 2,8 százalékra, hiszen azzal máris sikerülne mintegy 150 milliárddal csökkenteni a lyukat. A többség szerint ugyanakkor még az sem lenne elég.

A jegybank szerint például a GDP 1,5 százalékának megfelelő, mintegy 450 milliárdos csomag kellhet, melynek teljesülése esetén lehet 2,4 százalékos a hiány. A többi elemzőcég ennél pesszimistább, illetve nem számolt ilyen hipotetikus csomaggal, így szinte kivétel nélkül 3 százalék körüli, vagy afeletti deficittel kalkulálnak 2013-ra a jelenlegi állás szerint. Érdekesség, hogy a Pénzügykutatóval holtversenyben a legpesszimistább ezen a téren is a Századvég, akik 3,4 százalékos deficitre számítanak. Mindez azt jelenti, hogy még a kormány tanácsadói szerint is legalább 150 milliárdos kiigazítás kell a 3 százalék alatti hiánycélhoz nem beszélve arról, hogy a Századvég csak 0,9 százalékos növekedést jósol szemben a kormány 1,6 százalékos tervével.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!