3p

2010 végéig még várhatóan folytatódik a magyar gazdaság visszaesése, csak 2011-ben állhat újra növekvő pályára a gazdaság - olvasható az HSBC legfrissebb elemzésében. A szakemberek szerint ugyanakkor az első negyedéves 6,7 százalékos visszaesés volt a mélypont, innentől fokozatosan csökken a gazdasági visszaesés mértéke.

2011-ben kiderül (Mfor-montázs)

A magyar gazdaság további visszaesésnek oka elsősorban az lehet, hogy várhatóan tovább csökken majd a befektetések értéke, illetve a háztartások fogyasztása, emellett a kormányzati kiadások további visszafogására is számítani lehet - vélekednek az HSBC szakemberei.

A bank elemzői szerint az idei első negyedévben tapasztalt 6,7 százalékos gazdasági visszaesés volt a mélypont, a második negyedévre már ennél egy kicsit mérsékeltebb, 6,4 százalékos recessziót várnak. A harmadik negyedév 5,8 százalékos recessziót hozhat, míg az év utolsó három hónapjában ez 4,3 százalékra mérséklődhet. 2010 első felében aztán fokozatosan javulhat a gazdaság teljesítménye, de érdemben csak 2011-bven áll majd növekvő pályára.

Az inflációt tekintve az HSBC elemzői úgy vélik, hogy a július elején életbe lépett áfaemelés hatására a második negyedévre várható 3,1 százalékról 5,9 százalékra ugrik majd a pénzromlás üteme, ráadásul ez az év végén még tovább emelkedhet 6,5 százalékra. 2010 első felében aztán már újra csökkenő pályára állhat az infláció, a második negyedévre már 5 százalék körüli adattal számolnak.

Az importot tekintve várhatóan az idei év egészében fennmarad az eddig tapasztalt zuhanás, 2009-ben 19 százalékkal csökkenhet a behozott áruk értéke, jövőre azonban már 1,2 százalékos növekedést várnak az elemzők. Az exportban idén 15,5 százalékos lehet a mínusz, 2010-re azonban elképzelhető egy kis élénkülés, az HSBC szerint 3,2 százalékkal emelkedhet a kivitel.

A szerdán kiadott elemzésben található előrejelzés a várható beruházásokról is, a szakemberek szerint idén 6,1 százalékkal esik majd vissza hazánkban ez a mutató, míg 2010-re stagnálást várnak. A lakossági kiadások már 2008-ban is kismértékben csökkentek, ez az idén komolyabb méreteket ölthet, 6,5 százalékkal fogyaszthatunk kevesebbet, de még 2010-ben is 1,8 százalékos lehet a mínusz ebben a tekintetben.

Az HSBC szerint a következő időszakban fokozatosan erősödhet a forint az amerikai dollárral szemben: a jelenleg 200 forint körüli árfolyam a jövő év első felére 180-ig csökkenhet, majd ott stagnálást várnak.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!