<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

2010 végéig még várhatóan folytatódik a magyar gazdaság visszaesése, csak 2011-ben állhat újra növekvő pályára a gazdaság - olvasható az HSBC legfrissebb elemzésében. A szakemberek szerint ugyanakkor az első negyedéves 6,7 százalékos visszaesés volt a mélypont, innentől fokozatosan csökken a gazdasági visszaesés mértéke.

2011-ben kiderül (Mfor-montázs)

A magyar gazdaság további visszaesésnek oka elsősorban az lehet, hogy várhatóan tovább csökken majd a befektetések értéke, illetve a háztartások fogyasztása, emellett a kormányzati kiadások további visszafogására is számítani lehet - vélekednek az HSBC szakemberei.

A bank elemzői szerint az idei első negyedévben tapasztalt 6,7 százalékos gazdasági visszaesés volt a mélypont, a második negyedévre már ennél egy kicsit mérsékeltebb, 6,4 százalékos recessziót várnak. A harmadik negyedév 5,8 százalékos recessziót hozhat, míg az év utolsó három hónapjában ez 4,3 százalékra mérséklődhet. 2010 első felében aztán fokozatosan javulhat a gazdaság teljesítménye, de érdemben csak 2011-bven áll majd növekvő pályára.

Az inflációt tekintve az HSBC elemzői úgy vélik, hogy a július elején életbe lépett áfaemelés hatására a második negyedévre várható 3,1 százalékról 5,9 százalékra ugrik majd a pénzromlás üteme, ráadásul ez az év végén még tovább emelkedhet 6,5 százalékra. 2010 első felében aztán már újra csökkenő pályára állhat az infláció, a második negyedévre már 5 százalék körüli adattal számolnak.

Az importot tekintve várhatóan az idei év egészében fennmarad az eddig tapasztalt zuhanás, 2009-ben 19 százalékkal csökkenhet a behozott áruk értéke, jövőre azonban már 1,2 százalékos növekedést várnak az elemzők. Az exportban idén 15,5 százalékos lehet a mínusz, 2010-re azonban elképzelhető egy kis élénkülés, az HSBC szerint 3,2 százalékkal emelkedhet a kivitel.

A szerdán kiadott elemzésben található előrejelzés a várható beruházásokról is, a szakemberek szerint idén 6,1 százalékkal esik majd vissza hazánkban ez a mutató, míg 2010-re stagnálást várnak. A lakossági kiadások már 2008-ban is kismértékben csökkentek, ez az idén komolyabb méreteket ölthet, 6,5 százalékkal fogyaszthatunk kevesebbet, de még 2010-ben is 1,8 százalékos lehet a mínusz ebben a tekintetben.

Az HSBC szerint a következő időszakban fokozatosan erősödhet a forint az amerikai dollárral szemben: a jelenleg 200 forint körüli árfolyam a jövő év első felére 180-ig csökkenhet, majd ott stagnálást várnak.

Menedzsment Fórum