TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A világgazdaság csak lassan fogja kiheverni a válság hatásait, a szerény mértékű növekedés 2010-től indulhat be ismét - jósolja a bécsi székhelyű Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (Wifo) januári jelentésében.

A csütörtökön közzétett előrejelzés alapján a pénzügyi krízis által leginkább sújtott ipari országok csupán évi 1,5 bővülésre lesznek képesek 2008 és 2013 között. Az intézet aláhúzta, hogy a második világháború óta nem volt még példa ilyen alacsony növekedési szintű - öt évet átfogó - konjunkturális szakaszra. Különösen gyenge marad a vezető ipari országok középtávú gazdasági teljesítménye: a Wifo az Egyesült Államoknak évi 0,8, Japánnak és Németországnak évi 1, Franciaországnak és Németországnak pedig 1,1 százalékos GDP-gyarapodást prognosztizál a 2013-ig terjedő időszakra.

Ami az Európai Uniót illeti, az euróövezethez tartozó 15 tagállam gazdasága legföljebb évi 1,1 százalékos ütemben tud bővülni. Ennél jelentősen erőteljesebbnek ígérkezik a kilenc új tagország konjunkturális lendülete. Ők átlagosan akár évi 3,4 százakkal is növekedhetnek, feltéve, ha közép- és kelet-európai hitelválság nem mélyül el túlságosan.

A feltörekvő fejlődő országok közül India és Kína bővülési üteme is visszaesik némileg, de a Wifo szerint távolról sem annyira, mint az ipari országoké.

Az intézet azzal számol, hogy globális szinten a folyó fizetési mérlegek egyensúlya feszesebbé válik. A gazdaság jelentős lefékeződése miatt az amerikai import két százalékkal lassabban fog emelkedni, mint az export, ami azt eredményezheti, hogy az Egyesült Államok fizetésimérleg-hiánya egyharmadával csökken 2013-ra. Ezzel szemben a német és japán mérlegtöbblet apadni fog, az olajár zuhanása miatt az OPEC-országoké pedig egyenesen a felére zsugorodik a periódus végére.

A világkereskedelem az elemzés alapjául szolgáló időszakban évi 5,4 százalékos ütemben növekszik majd, lassabban, mint a nyolcvanas évek közepe óta bármelyik ötéves szakaszban.

Globális méretekben a gazdaság 2010-ben kezd csak el érzékelhetően magához térni, a világtermelés 2008 és 2013 között átlagosan évi 3,2 százalékkal duzzad (2002 és 2008 között a mutató 4,3 százalékot tett ki.)

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.