<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi időben a forint erősödése kapcsán sokan feltették a kérdést, a magyar deviza erősödése után mikor fognak mérséklődni a devizaalapú lakáshitelek törlesztőrészletei. A Magyar Bankszövetség szerint ez a folyamat lassan ugyan, de már elindult, az év hátralevő hónapjaiban pedig, ha marad a pozitív hangulat a világ tőkepiacain, akkor folytatódhat is. Mfor.hu-háttér.

Egyre többen vélekednek úgy, hogy az utóbbi hónapok jelentős forint erősödése, valamint az ország kockázati megítélésének javulása elég teret adott már a devizaalapú hitelek törlesztőrészleteinek erőteljesebb csökkentéséhez. A közelmúltban Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég partnere vélekedett úgy, hogy a harmadik negyedévben érezhetően csökkenni kéne a havi részleteknek.

Már el is kezdődött

"A forint erősödése miatt folyamatosan csökkennek a devizaalapú lakáshitelek törlesztőrészletei" - mondta az mfor.hu kérdésére Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Szerinte, ha fennmarad a jelenlegi forintárfolyam és a magyar gazdaság pozitív megítélése, akkor a következő hónapokban ez folytatódhat.

"A bankok a szerződésben általában kikötnek egy fordulónapot, az aznapi árfolyamon számolják ki a törlesztőrészletet, így a forint erősödése automatikusan a részletek csökkenésével járt" - hangsúlyozta Müller János.

Arra vonatkozóan nincsenek adatai a Bankszövetségnek, hogy mennyivel csökkentek a havi törlesztőrészletek, ugyanis a pénzintézetek nekik sem szolgáltatnak adatokat erről. "Ezt megbecsülni sem lehet, mivel többtényezős dolog" - vélekedik Müller János.

"Ha erősödik a forint, akkor nem kérdés, hogy a devizaalapú lakáshitelek törlesztőrészletének is csökkeni kell, ha havi elszámolást alkalmaz a bank" - vázolta fel kérdésünkre Hegedüs Éva, a BG Hitel & Lízing elnök-vezérigazgatója. Éppen ezért szerinte kellett, hogy csökkenjenek a részletek, hiszen az utóbbi hónapokban erősödött a magyar fizetőeszköz.

A hitelezési veszteség okozhat gondot

A forint árfolyama mellett általában a bankok forrásköltsége a kamatokon keresztül befolyásolja a törlesztőrészletek alakulását. "Az utóbbi hónapokban ezen a téren az volt megfigyelhető, hogy minimális mértékben csökkentek a kamatok, ez lassan folytatódhat az év hátralevő részében" - vázolta fel Müller János.

"Mi legutóbb idén januárban emeltünk a kamaton, azóta változatlan" - válaszolta kérdésünkre a BG Hitel & Lízing elnök-vezérigazgatója. Hegedüs Éva szerint hiába csökkentek a bankközi piacon a kamatok, a magyar pénzintézeteknek felárat kell fizetniük a forrásokra, így a csökkenés nem mindig jelenik meg a hitelek kamatában.

"Az utóbbi időszakban valamelyest csökkentek ezek a kockázati felárak, azonban a bankoknak jelentős hitelezési veszteségeket kellett elszenvedniük, aminek fedezésére tartalékokat képeztek" - mondta kérdésünkre Hegedüs Éva. Éppen ezért szerinte elképzelhető volt bizonyos esetekben a törlesztőrészlet emelkedése is, azokban az esetekben azonban a pénzintézetek könnyítéseket alkalmaztak, átmenetileg akár a kamat csökkentésével is mérsékelték a havi részleteket.

"A forrásköltség lehet, hogy nem minden banknál csökkent azonos mértékben, azonban az ország kockázati megítélésének javulása miatt a többség minden bizonnyal olcsóbban jut forráshoz" - vélekedik Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Forte partnere.

Szerinte indokolt, hogy a bankok szerződést módosítsanak és emeljék a törlesztő részletek mértékét, amennyiben azt forrásoldali költségváltozások – például a jelentősen emelkedő jegybanki kamatszint, vagy a devizahitelek esetében drasztikusan gyengülő forintárfolyam – indokálják. Véleménye szerint ugyanakkor elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy egyes piaci szereplők a megemelkedett humánerőforrás, illetve marketing költségeikre hivatkozva módosítsák egyoldalúan a hitelszerződéseket. Az ilyen működési típusú költségeket ugyanis a bankoknak a kapott és fizetett kamatbevételek különbségéből kell fedezniük. A működési költségek áthárítása helyett, hatékonyságjavító, racionalizáló intézkedéseket kellene végrehajtaniuk.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.