2017. június 17. 05:19

Elhunyt pénteken Helmut Kohl volt német kancellár. Angela Merkel nagy német és nagy európai személyiségnek nevezte őt, aki - mint a kancellár fogalmazott - halálával bevonult a történelembe. A német politikusok mellett méltatták Kohlt Európa és a világ legtekintélyesebb jelenlegi és korábbi vezető politikusai.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát péntek reggel, ludwigshafeni otthonában, hosszú betegség után érte a halál 87 éves korában.
   
A német egység kancellárjának is nevezett politikus 16 évig, 1982-től 1998-ig volt Nyugat-Németország, illetve az újraegyesített Németország kormányfője. A CDU-t 25 éven keresztül, 1973-tól 1998-ig vezette.
   
Helmut Kohl 2008-as balesete ót visszavonultan élt.
 
Helmut Kohl
   
Az egykori kancellár halálhírére a német politika valamennyi meghatározó szereplője megdöbbenéssel és az elhunyt érdemeinek felidézésével reagált.
     
Helmut Kohl nagy német és nagy európai személyiség volt, és halálával bevonult a történelembe - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken, a római német nagykövetségén nyilatkozva.
   
Helmut Kohl munkásságát a német politika utóbbi évtizedeinek két legfontosabb feladata, a haza egységének helyreállítása és Európa egységének megteremtése határozta meg - tette hozzá. 
   
A kancellár leszögezte, Helmut Kohl megértette, hogy a két feladat elválaszthatatlanul összekapcsolódik, és rendkívüli elkötelezettséggel küzdött mindkét célért.
   
Halála rögtön felidézi ennek a "minden szempontból nagy embernek a képét, teljesítményét, államférfiként betöltött szerepét Németország történelmi órájában, de eltart még egy ideig, mire igazán fel tudjuk mérni, hogy mit is veszítettünk távozásával" - mondta Angela Merkel.
   
Nagy szerencse a németeknek, hogy megadatott nekik egy olyan államférfi, mint Helmut Kohl, és sokáig fogják még "tanulmányozni és csodálni", hogy milyen kivételes ügyességgel ragadta meg és használta ki a Németország újraegyesítésére kínálkozó történelmi esélyt.
   
Az "államvezetés művészetének legmagasabb foka" volt, ahogy Helmut Kohl "okosan, és valamennyi szomszédunkkal és barátunkkal egyetértésben" megállapodásra jutott az egység helyreállításáról - mondta Angela Merkel.     
   
Hozzátette: Helmut Kohl Washingtontól Moszkváig és Párizstól Varsóig bizalmat tudott teremteni Németország iránt, és ő volt a kancellári tisztségben "a megfelelő ember a megfelelő időben", amikor a nyolcvanas években Kelet-Európában megjelent egy "új szellemiség" és a térség Lengyelországból kiindulva visszaszerezte szabadságát, Lipcsében, Kelet-Berlinben és az egykori NDK más városaiban pedig "bátor emberek békés forradalmat hajtottak végre".
   
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hangsúlyozta, hogy Helmut Kohl a CDU vezetőjeként is kivételes életművet hagyott maga után. A párt nagyon sokat köszönhet Kohlnak, aki huszonöt éven keresztül vezette és "modernizálta ezt a nagy néppártot".
   
Elmondta, hogy Helmut Kohl az ő életútját is döntő mértékben meghatározta és megváltoztatta, hiszen mint oly sok millió ember, ő is az NDK-s diktatúrából indult és olyan hazába érkezett, ahol szabad lehet és nem kell félnie a "mindent megfigyelő államtól".
  
Helmut Kohl élete véget ért, de életműve megmarad - emelte ki Frank-Walter Steinmeier német államfő a néhai kancellár özvegyének küldött részvétnyilvánító táviratában.
   
A szövetségi elnök táviratában hangsúlyozta: Helmut Kohlnak köszönhető, hogy Németország "európai és egyesült nemzetté" válhatott, és ezzel lezárult a "német kérdés".
   
A volt kancellár halálával "egy nagy államférfi, egy igazán nagy német személyiség, de mindenekelőtt egy nagy európai távozott" - emelte ki Sigmar Gabriel külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.
   
Helmut Kohl elhunyt német kancellár "maga volt Európa", halála pedig mélyen érintett - írta közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
   
"Helmut Kohl élettel töltötte meg az európai házat - nemcsak azért, mert Nyugat és Kelet felé is hidakat épített, de azért is, mert sohasem hagyott fel az Európa jövőjére vonatkozó tervek javítgatásával" - állt a közleményben.
   
Juncker hangsúlyozta: Kohl nélkül ma nem lenne euró.
   
"Kezdettől fogva tudta, mekkora politikai és gazdasági jelentősége, felbecsülhetetlen értéke és ereje van az egységes valutának a kontinens számára" - fűzte hozzá.
   
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, örökké emlékezni fog az egykori kancellárra, aki olyan barát és olyan államférfi volt, aki segített újraegyesíteni Európát.
   
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára úgy fogalmazott, Helmut Kohl maga volt a testet öltött egyesült Németország, az egyesült Európa. 
   
Amikor a berlini fal leomlott, ő volt ugyanis, aki felismerte és megragadta az adódó alkalmat. Egy igaz európai - húzta alá a főtitkár.
   
Közleményben méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt George H. Bush, az Egyesült Államok volt elnöke is.
   
Az idősebb Bush elnök "a szabadság igaz barátjaként" és a második világháború utáni Európa "egyik legnagyszerűbb vezetőjeként" jellemezte a volt német kancellárt. 
   
George H. Bush 1989 és 1993 között volt az Egyesült Államok elnöke és szorosan együttműködött Helmut Kohllal mind a berlini fal lebontásában, mind a német újraegyesítés folyamatában. Közleményében az Egyesült Államok 41. elnöke kiemelte az egykori kancellár háborúellenes érzelmeit és aláhúzta, hogy még a háborúnál is jobban gyűlölte az önkényuralmat. 
   
Bill Clinton, aki 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok vezetője, nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy Helmut Kohl "felkészítette Európát a 21. századra". "Arra volt hivatott, hogy megválaszolja korának legfontosabb kérdéseit, és korrekt válaszaival lehetővé tette egy erős és virágzó Németország újraegyesítését, valamint az Európai Unió megteremtését" - hangsúlyozta az Egyesült Államok 42. elnöke. 
 
Az idős Kohl 
   
Nagy európaiként, az újraegyesült egyesült Németország és a francia-német barátság megalkotójaként méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt Emmanuel Macron francia elnök.
   
"Hazája újraegyesítésének megalkotójaként Helmut Kohl Francois Mitterrand (néhai francia köztársasági elnökkel) együtt Európa egységén és a francia-német viszony elmélyítésén dolgozott" - hangsúlyozta a francia államfő. 
   
"Helmut Kohl történelmet írt. Európa az ő kézjegyét viseli" - méltatta Christian Kern osztrák kancellár az elhunyt politikust.
   
Isten nyugosztalja Magyarország barátját, a nagy öreget, Helmut Kohlt - írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délután, a volt német kancellár halálhírére reagálva. 
   
Helmut Kohlnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában és a német újraegyesítésben - írta a Frank-Walter Steinmeier német elnökhöz és Angela Merkel kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken. "Szerencsém volt személyesen eszmecserét folytatni Helmut Kohllal. Őszintén csodáltam bölcsességét, azt, hogy képes volt kiegyensúlyozott, előremutató döntéseket hozni még a legnehezebb helyzetekben is." - fogalmazott az orosz vezető a Kreml sajtószolgálata szerint.
   
Mihail Gorbacsov utolsó szovjet elnök részvétnyilvánításában nagyra értékelte Kohl szerepét a hidegháború lezárásában és a kölcsönös bizalom megteremtésében. Megegyezte: Kohl nem csak személyes érdemei miatt fog bekerülni korunk történelmébe, hanem azért is, mert rendkívüli változások korszakában állt  országának kormányrúdjánál. 
   
Lengyel kormánypárti  és ellenzéki politikusok egyaránt Németország egyesítése és a lengyel-német megbékélés atyjaként emlékeztek meg a pénteken elhunyt Helmut Kohlt volt német kancellárról.
 
Helmut Kohl a 20. század utolsó negyedének egyik legnagyobb államférfija volt Európában - jelentette ki Václav Klaus volt cseh államfő a volt német kancellár halálhírére reagálva.

Klaus szerint az egykori német kancellár meggyőződéses híve volt Európa egyesítésének. "Európa elsősorban neki köszönheti az eurót, ami számára kiemelt politikai projektnek számított, és aminek gazdasági alapjait nem volt hajlandó figyelembe venni" - tette hozzá Klaus, aki az 1989-es rendszerváltás utáni Csehország egyik meghatározó politikusának számít.
 
 

Miniszterelnökként Václav Klaus írta alá Helmut Kohl kancellárral együtt 1997 januárjában azt a cseh-német nyilatkozatot, amely politikai szinten lezárta a második világháború utáni cseh-német ellentéteket, és a múlt helyett a jövőre helyezte a hangsúlyt. "Mindig nagyra becsültem - szögezte le Klaus - hogy Kohl képes volt megérteni a Cseh Köztársaság pozícióját Németországgal szemben. 

"Mindig egyéni volt, mindig önmagát adta. Nem volt könnyű meggyőzni őt bármiről. Véleményét hosszú évtizedeken keresztül képes volt érvényesíteni az európai és a világpolitikában is" - mutatott rá a volt cseh államfő. "Kedveltem" - tette hozzá Klaus, aki 2013-ban távozott a cseh elnöki hivatalból.     Az 1997-ben Prágában aláírt cseh-német nyilatkozat Prága és Berlin között politikai szinten lezárta a szudétanémetek második világháború utáni csehszlovákiai kitelepítésének sokat vitatott kérdését, és egy speciális cseh-német pénzügyi alap létrehozásával keretet teremtett a két nép, két ország társadalmi szervezetei közti jobb együttműködés számára. 
 
Végül Donald Trump is kifejezte részvétét 
 
Donald Trump amerikai elnök is részvétét fejezte ki helyi idő szerint péntek este Helmut Kohl volt német kancellár halála miatt.

"Kohl kancellár az Egyesült Államok barátja és szövetségese volt, miközben 16 döntő jelentőségű éven keresztül irányította Németországot" - tudatta Trump a Fehér Ház közleménye szerint. Kohl nem csak a német újraegyesítés atyja volt, hanem Európa és a transzatlanti kapcsolatok szószólója is - tette hozzá az amerikai elnök.

A dpa német hírügynökség tudósításában megjegyezte: Trump más hivatalban lévő és volt állam- illetve kormányfőknél jelentősen később kondoleált. 
 
MTI