2017. augusztus 28. 11:49

Naponta 5-6 hívás fut be a szakszervezet zöld számára.

Egyre többen hívják fel a közszolgálati szakszervezet, az MKKSZ zöld vonalát, ahol a munkavégzéssel kapcsolatos méltánytalanságokat jelenthetik be a területen dolgozók. Naponta 5-6 hívás fut be, s nem csak az MKKSZ tagjaitól.

Van, aki egy fővárosi szociális intézményben dolgozik 11 éve, igazgatói asszisztensként. Nettó bére 160 ezer forint, ami kilenc éve nem változott, miközben a létszámhiány miatt állandó stresszben, leterhelten, folyamatos túlmunkában kénytelen ellátni a feladatát.

Egy másik hívó - mentősofőr egy katonai kórházban - arra panaszkodott, hogy 25 éves munkaviszonnyal a háta mögött, hivatásos jogosítvánnyal csak 160 ezer forint a havi bruttója, holott a szakképzettek bérminimuma 161 ezer forint.

Képünk illusztráció 

A nettója úgy jön ki havi 140 ezerre, hogy ebben benne van a veszélyességi pótlék és a túlóra is. Párhuzamosan az Országos Mentőszolgálatnál is sofőrködik, hogy elegendő jövedelemre tegyen szert, de mint mondta, ezzel valójában többet dolgozik, mint szabadna. (Amennyiben a hívónak nincs érettségije, és csak az általános iskolát végezte el, akkor rá nem vonatkozik a bérminimum, de a szakszervezet szerint ez a helyzet is jól mutatja a jogszabályok változásának következményeit.)

Több más példát is be lehetne mutatni. A szakszervezet szerint a legtöbb beérkezett hívás határeset, mert vagy nem MKKSZ-tagok teszik a bejelentést, vagy azok bár méltánytalanságokat mutatnak be, de nem számítanak közvetlen jogsértésnek.

Van azonban olyan alkalom, amikor további lépéseket generálnak a munkahelyi viszonyok. Úgy tudjuk, az egyik igazgatási egységnél ellenőrzést kellett kezdeményezni annak érdekében, hogy egyértelműen kiderüljön, a foglalkoztatás megfelel-e a vonatkozó jogszabályoknak, betartják-e a munkavégzéshez kapcsolódó előírásokat.

A szakszervezet egy hete indította el akcióját, amitől azt várják, hogy a kormány elfogadja a béremelési követeléseiket. Az októberig tartó akció során arra buzdítják az államigazgatásban dolgozókat, hogy a szigorúan tartsák be a munkavégzésről szóló szabályokat, így például a napi 8 órás munkaidőt. A hivatali teendőket ugyanis most csak túlmunkával lehet ellátni, hogy be lehessen tartani a határidőket. Az akció várhatóan az igazgatási ügymenet lassuláláshoz vezet, amit már az állampolgárok is megéreznek, bár a cél nem ez, hanem hogy jobb belátásra bírják a kormányzatot.

Ezt egyelőre nem sikerült elérni. A nyár első felében elkezdett egyeztetéseket elvileg a múlt héten, a kormány első őszi üléséhez kötve kellett volna újranyitni, de a Belügyminisztérium eddig nem küldött értesítést az újabb fordulóról. Korábbi jelzések szerint valamikor a múlt hét közepén került volna erre sor, de abból végül semmi nem lett. Azóta sem jelentkezett a tárca, így egyelőre a mostani hétre sincs kitűzött időpontja a tárgyalásoknak. Annak napirendjén egyébként az önkormányzati dolgozók bérhelyzetének javítása szerepel.

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.