<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A főváros ipara éves összevetésben jól teljesített, októberben azonban 0,5 százalékkal visszaesett.

Az ipari termelés volumene októberben 1,7 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakit a kiigazított adatok szerint. Szeptemberhez képest 2,6 százalékos a visszaesés. Az adatok megegyeznek a KSH által előzetesen közöltekkel.

Az ágazati adatokból kiderül, hogy a legnagyobb volument adó járműgyártás 5,1 százalékkal nőtt (nem kiigazított adatok szerint) csupán, amely nagyban hozzájárulhatott a gyengébb októberhez. A szektor korábban 20 százalék feletti pluszt is produkált már. A rosszabb teljesítményt vélhetően az okozhatta, hogy a Suzuki gyártósorai még mindig állnak, illetve várják a Vitara "érkezését", ezt pedig sem más, itthon működő cég, se pedig más ágazat nem tudta kompenzálni. Ez ugyanakkor nem ad magyarázatot arra, hogy a teljes ipari termelés miért esett vissza szeptemberhez képest 2,6 százalékkal, hiszen az esztergomi gyár már szeptemberben is csökkentett műszakban üzemelt.

Az ugyanakkor beszédes adat, hogy Budapest, amelynek bruttó termelési értéke Győr-Moson-Sopron után a második legmagasabb, 0,5 százalékkal esett vissza a 10. hónapban tavaly októberhez viszonyítva. Mivel a főváros az év egészét tekintve jól teljesített (6,8 százalékos növekedés), ezért vélelmezhető, hogy az itt visszaeső termelés eredményezhette a rosszabb adatokat.

Visszatérve a járműgyártásra, nem túl bíztató jel, hogy az összes rendelésállomány már alig haladta meg a tavaly októberit: mindössze 1,7 százalékkal volt magasabb. Emlékezetes, hogy az első félévi adatok még jóval 20 százalék feletti rendelésállomány-növekedést mutattak, azóta viszont folyamatosan csökken a ráta. Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy a gépjárműipari rendelések nem folyamatosan, hanem időszakosan érkeznek, tehát nem kizárt, hogy akár a következő hónapokban javulnak a kilátások. Azt sem szabad elfelejteni emellett, hogy a válság után újjáéledő autóipar nem növekedhet a végtelenségig, tehát eljön az az idő, amikor már csak úgy nőhet ez a szektor, ha újabb cégek települnek be Magyarországra.

Az teljes ipar összes rendelésállománya egyébként 15,5 százalékkal haladta meg a tavavalyit, bár ez sem a legjobb adat az idén.

A feldolgozóiparunk egyébként 2,4 százalékkal nőtt októberben, amely a második leggyengébb adat az idén. Ennél rosszabb teljesítményt csak az emlékezetes augusztusban hozott.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.