TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. december 12. 09:01

A főváros ipara éves összevetésben jól teljesített, októberben azonban 0,5 százalékkal visszaesett.

Az ipari termelés volumene októberben 1,7 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakit a kiigazított adatok szerint. Szeptemberhez képest 2,6 százalékos a visszaesés. Az adatok megegyeznek a KSH által előzetesen közöltekkel.

Az ágazati adatokból kiderül, hogy a legnagyobb volument adó járműgyártás 5,1 százalékkal nőtt (nem kiigazított adatok szerint) csupán, amely nagyban hozzájárulhatott a gyengébb októberhez. A szektor korábban 20 százalék feletti pluszt is produkált már. A rosszabb teljesítményt vélhetően az okozhatta, hogy a Suzuki gyártósorai még mindig állnak, illetve várják a Vitara "érkezését", ezt pedig sem más, itthon működő cég, se pedig más ágazat nem tudta kompenzálni. Ez ugyanakkor nem ad magyarázatot arra, hogy a teljes ipari termelés miért esett vissza szeptemberhez képest 2,6 százalékkal, hiszen az esztergomi gyár már szeptemberben is csökkentett műszakban üzemelt.

Az ugyanakkor beszédes adat, hogy Budapest, amelynek bruttó termelési értéke Győr-Moson-Sopron után a második legmagasabb, 0,5 százalékkal esett vissza a 10. hónapban tavaly októberhez viszonyítva. Mivel a főváros az év egészét tekintve jól teljesített (6,8 százalékos növekedés), ezért vélelmezhető, hogy az itt visszaeső termelés eredményezhette a rosszabb adatokat.

Visszatérve a járműgyártásra, nem túl bíztató jel, hogy az összes rendelésállomány már alig haladta meg a tavaly októberit: mindössze 1,7 százalékkal volt magasabb. Emlékezetes, hogy az első félévi adatok még jóval 20 százalék feletti rendelésállomány-növekedést mutattak, azóta viszont folyamatosan csökken a ráta. Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy a gépjárműipari rendelések nem folyamatosan, hanem időszakosan érkeznek, tehát nem kizárt, hogy akár a következő hónapokban javulnak a kilátások. Azt sem szabad elfelejteni emellett, hogy a válság után újjáéledő autóipar nem növekedhet a végtelenségig, tehát eljön az az idő, amikor már csak úgy nőhet ez a szektor, ha újabb cégek települnek be Magyarországra.

Az teljes ipar összes rendelésállománya egyébként 15,5 százalékkal haladta meg a tavavalyit, bár ez sem a legjobb adat az idén.

A feldolgozóiparunk egyébként 2,4 százalékkal nőtt októberben, amely a második leggyengébb adat az idén. Ennél rosszabb teljesítményt csak az emlékezetes augusztusban hozott.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.