TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az április 2-án Bázel II a gyakorlatban címmel tartott konferencián olyan gyakorlatban alkalmazható megoldást mutattak be, amely a felkészültség jelenlegi fokától függetlenül minden pénzintézet számára előnyt jelent az előírt kötelezettségek teljesítéséhez, illetve a Bázel II megfelelőséget megvalósító rendszer kínálta előnyök mind teljesebb kihasználásához.

A rendszer fontos eleme a Sybase nemzetközi szoftverház pénzügyi modelljére épülő, a Quadrant Risk Management International együttműködésével született Basel II adatmodell, mely 25 év kockázatkezelési tapasztalatát ötvözi a legmegbízhatóbb technológiák nyújtotta lehetőségekkel. Mindezt kiegészítik a DSS elmélyült pénzintézeti és adattárházi ismeretei és a SUN megbízható banki architektúrája, amivel az EU direktíváknak megfelelő rendszer a hazai viszonyok figyelembe vételével, reális költségek mellett valósítható meg.

Az előadások során felvázolt koncepció a teljes Bázel II megoldás kialakítására vonatkozik, de a rendszer és a technológia rugalmasságának köszönhetően lehetőség van arra is, hogy egyes elemek a korábban elindított projektekben is felhasználásra kerüljenek, építve az eddig előállt részeredményekre és a belső banki informatikai szabványokra.

A rendszer fontos eleme a Bázeli ajánlásnak megfelelően átalakított banki adatmodell és a rendkívül hatékony adatlekérdező és elemző motor. Ez utóbbi a várhatólag közel terrabájtos méretű adatállományokat is reális hardver és üzemeltetési ráfordítások mellett kezeli rendkívül hatékony módon. "A Basel II megoldás kialakítása után a rendszer költség- és teljesítmény-hatékony működtetése a legfőbb feladat, amit egyedülálló technológiánkkal támogatunk" - emelte ki Dinnyés Ferenc, a Sybase Magyarország ügyvezetője.

A kínált rendszerek reális ráfordítás mellett maximalizálják a rendszerek biztonságát, és minimálisra csökkentik az informatikai elemek okozta üzemeltetési kockázatot, amely az operatív kockázatok jelentős eleme. "Olyan megoldásokat kínálunk a biztonságra fokozottan érzékeny pénzintézetek számára, amelyek nem tartalmaznak egyszeres meghibásodási pontokat. A beépített redundanciák, a működés közben elvégezhető karbantartások és javítások segítenek abban, hogy mind a tervezett, mind a nem tervezett leállások a lehető legalacsonyabb szinten legyenek tarthatóak", hangsúlyozta Zsemlye Tamás, a Sun rendszermérnöke.

Kapcsolódó anyagok Lemaradásban a bankok a tőkemegfelelési szabályok terén Új kihívások a banki informatikában

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.