TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár az ipari termelés elmúlt időszaki alakulása láttán azt gondolhattuk volna, hogy vége a hullámzásnak, vagyis hogy a termelés az előző hónaphoz viszonyítva is folyamatosan nőni fog, nem csak éves bázison, nem így történt.

Az ipari termelés volumene májusban, 0,2 százalékkal maradt el az áprilistól, így immár második hónapja csökken a havi bázisú index. Ahogy az a grafikonon is látszik, tavaly augusztus óta – amikor az esztergomi Suzuki visszafogta termelését – az ipar hol rákapcsolt, hol pedig visszavett teljesítményéből. Ez elsősorban az autóiparnak, azon belül is főként az Audinak volt tulajdonítható.

A szektor azonban úgy tűnt, egyre inkább magára talált és a „hullámvölgyek” is kisebbek lettek, jelezve, hogy ismét folyamatos és lendületes növekedés elé néz a hazai ipari termelés. Erre szükség is van, hogy a kormány iparosítási álmai teljesüljenek, főként annak tudatában, hogy Orbánék elég nehezen teljesíthető célt hajszolnak, mint arról korábban többször is írtunk:

Így Orbán aggastyán lesz, mire iparosítási álma teljesül
Rossz kommunikációs lózungot választott a kormány

A májusi ipari adatnak van egy másik érdekessége is: ha a kiigazítatlan adatot nézzük, akkor a növekedés tavaly májushoz képest mindössze 1,5 százalékos, ami nagyon komoly lassulás lenne a korábbi 6 százaléknál is magasabb növekedések után. Ennek oka azonban mindössze annyi, hogy idén májusban kevesebb munkanap volt, mint tavaly.

Látható, hogy a munkanappal kiigazított index 6,2 százalékos növekedést mutat, amely bár nem az idei legjobb, de átlagosnak mondható adat. Nem véletlen, hogy itt az mfor.hu oldalain is mindig a kiigazított adatokkal számolunk.

A kevesebb munkanap egyébként nem csak az ipari adatokban, de például az autópiacban is éreztette hatását. Az európai eladások az egyik legrosszabb éves bázisú növekedést produkálták azóta, hogy válság után magára talált a szektor, de az egyes márkák globális eladásaira is „hatott a naptár”.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.