2003. augusztus 7. 08:23

Legalább 10 bank érintett abban az ügyletben, mely során amerikai pénzintézetek több, mint 17 milliárd dollárt helyeztek befektetési alapokban, hogy elkerüljék az adófizetést. A feltárt esetek miatt most az ügyészség eljárást indít.

Az amerikai adózási rendszer sajátosságaival életek vagy visszaéltek a bankok - ez lesz a kérdés azon vizsgálat során, amelyről a The Wall Street Journal tudósított. Az érintett pénzintézetek között említi a beszámoló az USA 3. legnagyobb bankját a Bank of America, de érintett a legnagyobb megtakarítási és hitelalap is a Washington Mutual. A legnagyobb összeget a Bank of America esetében tárták fel, amely 8 milliárdot helyezett alapokba, mintegy 750 millió dollárt megspórolva ezzel.

Az ügy érdekessége, hogy a vállalatok nem maguktól fedezték fel az adózási kiskaput. Az ügyletek lebonyolításában nem csak tanácsadóként, de lebonyolítóként is részt vett a KPMG. A könyvvizsgálásról ismert vállalat áll ugyanis azok az alapok mögött, amelybe a pénzintézetek az adókerülő dollárjaikat fektették.