TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

László Csaba után ma lengyel kollégája is az euró mihamarabb történő bevezetéséért szállt síkra.

Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank az euró mihamarabbi bevezetését szorgalmazza. "2007-re készen állunk a bevezetésre" - jelentette ki a dpa-AFX hírügynökségnek Frankfurtban adott interjúban, ellentmondva ezzel Jerzy Hausner gazdasági miniszternek, aki nemrégiben a korai bevezetés negatív gazdasági hatásaira hivatkozva egy későbbi időpont mellett tette le a voksot.

Hausner érveivel szemben Balcerowicz az EU szigorú stabilitási kritériumait hozta fel ellenérvként. A belföldi gazdaság védelmében javasolt fokozatos alkalmazkodást Balcerowicz feleslegesnek tartja. "A Maastricht-i kritériumoknak már ma is eleget teszünk, a maradékot pedig hamar behozzuk" - jelentette ki.

Balcerowicz kategorikusan elvetette az EU-csatlakozással együtt járó költségeknek az államháztartási hiány növeléséből történő finanszírozását. "Ismétlem: ahol csak tudunk már most törekednünk kell a valutaunió előírásainak a betartására nem pedig annak lazítására" - jegyezte meg. "A nagy európai nemzetek jelenlegi problémáinak a felhánytorgatásából semmi hasznunk nem származik" - utalt Balcerowicz az EU Németország és Franciaország ellen a GDP három százalékos limitjének átlépése miatt indított költségvetési eljárására.

A "lengyel gazdasági csoda atyjaként" is tisztelt Balcerowicz, aki már két alkalommal is töltött be gazdasági miniszteri posztot a vasfüggöny lehullása óta, felemelte szavát az adózási szabályok "öncélú" egységesítése ellen is. "A közvetlen adóztatás esetében a jövőben is a különböző rendszerek versenyét tartom a jó megoldásnak. Itt a harmonizációnak egyszerűen nincsen ésszerű, a polgár számára egyértelműen előnyösként kimutatható gazdasági alapja".

Gazdasági elemzők szerint Lengyelország, az EU-aspiránsok legnagyobbika, a csatlakozást követően öt év elteltével, azaz 2009-ben lesz kész az euró bevezetésére.

Mint ismert László Csaba tegnap hasonlóan sürgősnek nevezte hogy a forintot felváltsa az euró. László Csaba szerint 2007 vagy 2008 lehet az a legkorábbi dátum.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.