<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Annak ellenére, hogy a jövő évtől kezdődő adóváltozások nem akkora horderejűek, hogy reformcsomagként tartsuk őket számon, az általános forgalmi adóval kapcsolatban számottevő módosítások lépnek életbe 2008-tól, hangzott el a Deloitte hétfői sajtóbeszélgetésén. A szakértők szerint egységes szerkezetű, a nemzetközi harmonizációs kötelezettségeinknek megfelelő törvény van születőben, amelytől nagyobb áttekinthetőséget és kedvezőbb rendelkezéseket várnak az érintettek. A törvényről hétfőn este szavaz az Országgyűlés.

Jön az új áfa-törvény

Az új törvényben szerepelnek azok a fogalmak, amelyek az Unión belüli gazdasági tevékenység során nélkülözhetetlenek az áfa bevallásához, megfizetéséhez és visszaigényléséhez. Ilyen szabálycsoport például az, amelyben meghatározzák a termék, szolgáltatás teljesítésének helyét. Ugyancsak a közösségi joggal összhangban sorolja fel a törvényjavaslat az áfa-mentesség eseteit. Az új áfa-törvény egyik lényeges eleme a visszaigénylésekkel kapcsolatos változtatás, amely már időszerűnek bizonyult, tekintve, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az áfa-visszaigénylés komoly akadályokba ütközik, szemléletes példával élve "6-szor egymás után kell 6-ost dobni ahhoz, hogy visszakapjunk valamit", hangsúlyozta Pénzely Márta, a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. adóosztályának áfa-szakértője.

Több áfát igényelhetünk vissza


Kedvező hír, hogy az új szabályokat már január 20-tól érvényesíteni lehet. Az éves bevallók 50 ezer forintot, a negyedéves bevallók 250 ezret, míg a havi bevallók 1 millió forintot igényelhetnek vissza, de mód nyílik az összeg göngyölítésére is, természetesen az elévülési határidőn belül. A levonási jogcímeket a törvényalkotók már korábban összhangba hozták az uniós rendelkezésekkel, így ezen a téren nem számíthatunk számottevő változásra.

A személygépkocsikra vonatkozó új szabályokról annyit mondott a szakember, hogy amennyiben túlnyomórészt, azaz 90 százalékban bérbeadási céllal hasznosítjuk a vásárolt autót, akkor a bérleti díj áfáját levonhatjuk. Ami pedig az ingatlanokat illeti, mind a bérbeadás, mind az értékesítés áfa-mentes, amennyiben a megfelelő üzleti célra hasznosítjuk az épületet.

Érdekesség az ingatlanoknál, hogy az adózó választhatja az adózást is, ám ez esetben választása 5 évig kötelezi. Ebben a körben további változás, hogy az eddigi tíz évvel szemben a jövőben 20 évig kell figyelni, hogy az ingatlant a feltételezetthez képest hogyan hasznosítják. A korábban levont áfa időarányos korrekcióját pedig nem 10 százaléknál nagyobb, hanem legalább 10 ezer forintos eltérésnél kell elvégezni. Pénzely Márta szerint így gyakorlatilag mindig korrigálni kell majd az áfát. 

Bővül a fordított adózás alá eső ügyletek köre is: a jövőben az építési szolgáltatások esetén, valamint a felszámolás alatt lévő cégektől 100 ezer forint feletti vásárlás esetén a vevőnek kell befizetnie az áfát. Az eladó nettó árat számláz, a vevő megfizeti az áfát és eldönti, hogy levonhatja-e.  

Megengedett a bírságolás

A mostani szabályozás kimondja, hogy ha valaki elkésve jelenti be, hogy üzletszerű gazdasági tevékenységet folytat, a bejelentkezést megelőző időszakra elveszíti az áfa-levonás jogát. A Deloitte szakértői szerint ugyanakkor ez a rendelkezés az uniós normáknak ellentmond, ezért változtatásra szorult, amit a jogalkotók a mostani törvényben meg is tettek. Ezentúl nem vész el a jogosultság, és még bírságolásra  sem számíthatnak az adóalanyok. Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója rámutatott, hogy január 1. és március 30. között mindenki az uniós csatlakozásig visszamenőleg rendezheti sorait, büntetés nélkül. További módosítás, hogy amennyiben jövő év január elsejétől valaki részére elengednek egy követelést, az ajándékozásnak minősül, így az erre vonatkozó illetékszabályok hatálya alá esik. A szakember szerint a jövőben számos félreértésre ad majd okot, hogy mi minősül elengedett követelésnek.

Simon Rita

Menedzsment Fórum