2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Jelentősen csökkentették a közép-kelet-európai gazdaságokra - köztük Magyarországra - adott jövő évi növekedési előrejelzésüket a Morgan Stanley elemzői, miután új, ugyancsak rontott prognózisuk szerint az euróövezet 2012 egészét recesszióban tölti.

A Morgan Stanley közölte, hogy az eddig jósolt 0,5 százalékos növekedés helyett 2012-ben most már átlagosan 0,2 százalékos GDP-visszaesést jósolnak az euróövezetben.

A ház ennek nyomán Magyarországon az eddigi prognózisában szereplő 1,2 százalékos növekedés helyett jövőre egész évre stagnálást vár, de a Morgan Stanley londoni elemzői a következő hat hónapban technikai recessziót is valószínűsítenek a magyar gazdaságban, vagyis nem tartják kizártnak, hogy két egymást követő negyedévben csökkenni fog a magyar GDP-érték.

A cég a cseh gazdaságra adott 2012-es növekedési előrejelzését szintén meredeken, 1,5 százalékról 0,5 százalékra csökkentette, Lengyelországban pedig az eddigi 3,2 százalék helyett 2,5 százalékos növekedést jósol jövőre.

Magyarország

Magyarországgal kapcsolatban a Morgan Stanley megállapítja, hogy a hazai kereslet továbbra is nyomott, emellett a külkereskedelem növekedési hozzájárulása is várhatóan csökkenni fog a központi euróövezeti gazdaságok lassulása miatt.

A ház elemzői "biztatónak" nevezték, hogy a magyar kormány most már "nyitottabb" a külső segítség lehetőségére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU részéről. A Morgan Stanley londoni szakértői szerint Magyarország a kevés kondícióval járó rugalmas hitelkeret (FCL) feltételeinek valószínűleg nem felel meg, de a cég azt "mindenképpen" el tudja képzelni, hogy a valutaalap 2012 első felében "valamilyen elővigyázatossági támogatást" megad Magyarországnak.

A Morgan Stanley elemzői azt is lehetségesnek tartják, hogy az IMF az új elővigyázatossági és likviditási keret (Precautionary and Liquidity Line, PLL) alapján nyújt segítséget.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.